~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

3.9.15

PENGALAMAN KEGUGURAN KALI KE 4

Allahuakbar... Allahuakbar.... Allahuakbar.... sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Mengetahui, Maha Pemurah...

Allah Maha Besar!!! sekali lagi aku diuji... Aku sangkakan panas ke petang... rupanya hujan disiang hari... Alhamdulillah kandungan ke4 aku pada bulan 5.... seronok sgt masa tu dpt tau preggy selepas aku mendietkan diri selama beberapa minggu... tak banyak pun turun lebih kurang dalam 6-7kg je dlm masa beberapa minggu... Tapi apakan daya... janin tak menjadi... nadi tak jumpa.... tapi kantung membesar sesuai dengan minggunya.... apa nak buat... dari simpan lama2... baik aku buat D&C.
ITU GUGUR KALI KE3

Dengan perasaan kecewa dan redha.... aku teruskan hidup macam biasa... teruskan diet selepas kenaikan berat badan 4kg... rezeki sekali lagi aku preggy dalam masa selang 4 bulan selepas keguguran tu... gugur dalam bulan 8.. period tak dtg bulan 12... alhamdulillah...

kali ni mmg aku prepare yang real gempak... aku follow tempat lama balik... doktor sroh datang tiap minggu untuk monitor kandungan aku... diberinya aku ubat Aspirin untuk cairkan darah... katanya peratus untuk baby hidup dengan makan aspirin lebih besar dari tak makan aspirin... Folik acik dan Duphaston macam biasa kena makan.

Dan persediaan yang aku maksudkan adalah aku mohon cuti tanpa gaji selama 3 bulan... dalam perkiraan aku cukup 4 bulan masuk 5 bulan kandungan aku masuk kerja... maybe itu dah dlm tempoh selamat bagi aku.. dah masuk trimester ke2... dan permohonan aku lulus (mungkin kerana bos pun tak nak dipersalahkan kalau aku gugur lagi lepas ni)

Persediaan ke2 aku amik Extra Vitamin.... macam Bcomplex, Ostematrix dan vitamin C.   so relek la aku kat umah... basuh pinggan sebiji pun hubby yang buat... dia mmg understanding... semua keje dia buat... aku mmg tak buat apa...

sepanjang aku bercuti tu aku buat rantai untuk card holder... mmg seronok duduk umah... uruskan anak n suami g kerja...

ok bila masuk minggu ke 10, mcam biasa aku gi check up.. tiap2 minggu aku cek up kat Hosp Umrah.. setakat ni semua kandungan aku ok.. hati dah berbunga2.. mana tau aku makan aspirin ni akan berjaya.. aku yakin masa tu...

bila masuk 11 aku gi cek sekali lagi kt Umrah, masa tu bukan doktor Ummul.. doktor Perempuan Islam, aku bagitau dia history aku sebelum2 ni... masa aku tengok scan tu pun aku cam dah boleh agak... dah la aku datang sorang2 ke Hospital.. sebelum ni suami aku temankan... kali ni dia tak temankan sebab ada kerja kena buat, bayangkan... alone...

Macam biasa, doctor bagi kiasan2... aku dah tak lalu dah... aku tanya... Sama ke kes macam sebelum ni??? Hilang?? Heart BEat Benti?? Doctor tu mengangguk lemah...

masa tu tatau aku nak nangis ke.. nak apa ke... tatau nak ungkap camne... Ayat cliche doktor akan ckp maybe baby tak sihat.. sakit... just imagine kalau dia hidup u kena tanggung dia yang tak sempurna... dia tau dia tak sempurna sebab tu dia pergi dulu dan tunggu u kat sana...

Lega tu lega la jugak dengar ayat motivasi doktor... tapi aku nak tau jugak apa puncanya... Doktor Ummul pun tatau apa puncanya... dia sroh cek darah...

ok lepas aku jumpa doc tu dia bagi aku mc 2 hari 2hari... aku tanya doc bagi la saya mc 2 minggu terus.. n bagilah saya ubat untuk kuarkan baby... dia kata u nak buat D&C atau tunggu kuar sendiri... kalau ikut pengalaman aku better aku kuarkan sendiri... duit pun tak la kuar banyak macam masa aku gugur kali ke3 tu aku buat D&C kat Umrah kena RM800

so keputusan aku kuarkan sendiri... mmg tak elok cara aku ni... tapi aku pun tak sengaja sebenarnya.. kat seminggu dia tak kuar aku pun bantai minum air gas...

apa lagi.. bagai bergolak2 la di dalam... mmg tak lama.. keluar la baby tu.. tapi kali ni tak sesakit sebelum2 ni... aku kat umah masa tu.. mujur suami aku ada... dan aku dah pandai skets... sakit jekk aku terus ke bilik air.. duduk mencangkung.. mmg senang keluarnya... tak sakit sgt.. sakit of course la sakit.. tapi tak la sesakit macam entri aku Tanda Dan Pengalaman Keguguran yang ni... kali ni lebih mudah... tapi aku mmg makan ubat tahan sakit jugak lah.. sebab tu kot kurang sakitnya...

keluar seketul2 darah... nasib la umah flat ni tandas dia dekat sgt ngan hall.. 4-5 langkah dah sampai.. tak banyak lah pergerakan aku.. akhirnya baby keluar... aku rasa baby tak berkembang.. even nak masuk 11 minggu tapi bayi perkembangan dia setakat 9 minggu je.. and maybe lama sgt kat perut baby dah hancur rasanya... ya allah sedihnya aku...

lepas aku kuarkan baby aku pi balik UMRAH, aku rasa bengang giler ngan Umrah ni.. dia scan kata ada lagi isi... tunggu lagi.. sampai la seminggu aku dok ulang alik tiap2 hari.. bayangkan berapa RM aku melayang?? at last aku hilang sabar aku pergi terus ke PPUM, kat sana.. aku kena marah ngan doktor Cina perempuan ni.. katanya... Kenapa baby seminggu dah keluar baru datang sini? aku cerita la A - Z apa yg doktor UMMUL ckp n sroh buat.. Chinese Doc ni ckp " Dia mau duit.. dia mau u buat D&C tapi tu tau ka.. dalam ni tak de apaa2... itu ketul cuma darah... u tengah gugur masih darah lagi lom abis keluar.. sudah abis darah sudah tak ada lagi itu ketul"  Menyirap betul aku ngan Doctor Ummul ni.. sakit plak ati aku dipermainkan aku... dengan RM lagi.. Memang tak bertanggungjawab...

Finally aku dpt MC tambahan seminggu.. doktor tu kata.. kalau baru gugur biasa mmg dia bagi 2 minggu tapi sebab aku dah gugur seminggu dia bagi aku seminggu je MC.. oo ya aku lupa apa kata Doktor Ummul bila aku mintak MC 2 minggu... dia kata " Kalau u buat D&C baru kami MC 2 Minggu, kalau tak mmg kami tak bagi MC" bodoh kan...

dah la kita hilang anak... sakit.. dia buat plak camtu.. duit abis lagi... mmg teruk la...!!!

so itulah pengalaman aku gugur kali ke 4 ni... tiap kali gugur tiap kali tu la ceritanya berbeza.. itulah hidup.. tak semua sama... tapi aku bangga aku ada anak2 syurga yang ramai... biarlah aku sikit anak di dunia.. tapi ramai di syurga... insyallah...

tapi citer ni tak abis kat sini.. aku tak diam diri... aku pi jugak berubat tradisional... hurmm mmg ada yg mengganggu... mmg dia duduk kat perut atau belakang badan dan suck the blood... sebab bila darah tak sampai ke janin maka sebab itulah jantungnya berhenti... tiada darah nak di pam... dan jgn ckp aku tak buat cek kat PPUM selepas gugur tu.. sebelum aku ke Perubatan Tradisional.. aku dah buat cek up kat PPUM.. beratus hampir beribu gak... mujur  company yg bayar.. hehehe... aku cek darah bukan cek darah biasa2 tu.. cek darah nak tengok Gen kita.. nak cek kita ada darah beku ke apa ke... semua la... harganya RM500.

Dan keputusan Hospital.. aku normal.. darah normal.. gen normal.. semua normal.. maknanya aku mmg tiada masalah.. so, apsal berlaku camni sampai 4kali?

ha sebab tu aku ke cuba perubatan tradisional plak... mana tau lepas berubat ni kita sangkut plak.. kan... doa2kan aku la ye kawan2...

selepas rawatan tu... hubungan aku plak ngan suami aku jadi makin teruk... hurmm tu ada entri lain akan aku cerita.. tapi aku harap sgt.. lepas ni aku preggy sampai aku melahirkan.. dpt sorang lagi cukup la... nak sangat..

doakan aku ye kawan2!!!


27.8.15

SUAMI DAN ISTERI DISIHIR??

Allahuakbar... allahuakbar... asstarfirullah...

itulah yang aku dpt ungkapkan ketika aku dpt tau... Terima kasih pada Kak NORM SHAH yang telah menyedarkan aku..

Pada awal bulan 8 2015 ntah mengapa aku nekad ke Pejabat Agama, tetapi bukan bahagian Kaunseling malah ke Pejabat Mahkamah untuk buka fail... Giler....

petang tu aku bagitau suami, dia tergamam dan terdengar suara seperti menangis... aku pulak macam org diawang2an... betul ke tak betul ke apa yg aku buat ni... main redah jekk... dia terus inform keluarganya disana.  Mama mertua aku menangis...

malam sampai kerumah aku berlagak seperti biasa... aku bgtau Batrisyia depan ayahnya... Bisha nampak tabah.. tapi aku tau dia tak terima... dia ckp... "mama buat pertandingan, mana yang menang... suka ke tak suka... kalau tak suka menang.. mama kena buat macamane sampai yg suka tu menang!" ya allah meleleh airmata aku... suami aku jadi sedih dan pilu... aku pun sedih.. tapi ntahlah... aku sendiri tak tau apa yg aku fikirkan....

aku mintak maaf dengan dia... malam tu aku menangis semau-maunya... rasa berat hati.. rasa sayang sgt... lebih2 lagi bila fikir Batrisyia... tapi rasa nak pisah.. tapi tak nak.. ha camtula... tak tetap hati... malam tu nangis sampai bengkak mata... berwasap dengan suami... dia kat hall aku kat bilik... macam2 kami borak.. kalau lpas pisah nanti... jadi lagi sedih giler... macam tak boleh nak bayangkan...



esoknya aku  half day pagi.... dah mata bengkak kan... pagi tu wasap sorg kakak ni... dia tanya aku macam2... aku cerita semuanya... kami tak tido sama.. means jarang tido sama.. bergaduh tiap hari... pantang nampak muka... duit selalu abis.. tak mesra... macam tak de kasih sayang dan macam2 lagi... dia tanya apa punca... aku tak dpt bagi punca kenapa nak pisah... org kata sebab pasal duit... pasal penderaan mental... tapi dia kata memasing masih ada perasaan kasih dan sayang... then dia sroh hold dulu... fikir memasak... dan minta aku cuba pi tanya ustaz2... manalah tau... kan... tetiba rasa terang pandangan dan hati aku yg sebelum ni rasa gelap jekk rasa suram jekk...


kak norm shah
macam2 dia nasihatkan aku... kembalikan balik apa perasaan aku.. apa yg perlu aku buat... petang tu aku pi kerja kawan aku plak tanya... kenapa akak nangis semalam... aku pi citer... dan dia plak citer yang dia pun pernah kerna perasaan cam tu... cuma lainnya air masak kat umah dia.. yang baru di tuang jadi busuk tetiba... so dia pi la berubat ngan SGM aku.. Tn Hj Abdul Ghani. mintak air... dia sroh aku pi jumpa Tn Hj...

bagaikan tuhan tu ingin membantu aku.. begitu mudah perjalanan aku... kebetulan Tn Hj free petang tu.. aku terus pi jumpa dia bawak air masak... aku masuk dan aku cerita.. aku hampir mohon fail perceraian.. dia terkejut.. dia tanya kenapa.. aku ckp ntahlah.. macam tak tau nak ckp... dia tanya husband keje mana.. buat apa... nama n memacam la... aku bagi semua detail yg dia nak...

Tn Hj minta nama dia dan ibu dia... aku bagi dan dia "tengokkan" husband aku... YUP... katanya ada yang ganggu... dah lama... dia ganggu suami aku, dia puja suami aku, dia bagi makan minum suami aku dan dia buat supaya suami aku bencikan aku dan aku juga dia buat supaya aku benci suami aku.. dan bagi kami sesma panas dalam satu umah.   Terkejut aku... katanya ada perempuan yang suka suami aku, dia SIHIR kami agar kami bercerai berai dan kemudian dia nak kan suami aku.

Ni apa yang aku rasa selama beberapa tahun:

1) Suami bersikap dingin dengan kita
2) Kita pun rasa dingin dengan suami
3) Kita rasa menyampah atau benci pada suami/isteri dan sebaliknya
4) Suami/isteri nak manja ke nak peluk ke kita rasa geli jekk
5) Tiap kali bersama mesti ada bau (walhal kita dah makan tiap2 hari jamu, basuh ngan pencuci n tak de keputihan pun tatau dtg dr mana bau tu)
6) Nampak muka suami/isteri rasa meluat sesangat
7) Rasa tak bahagia, menderita,
8) Kita rasa nak bermanja, tapi terasa ada halangan atau tembok
9) Bila berjumpa jek asyik nak bergaduh
10) Terasa seram bila kat umah

dan macam2 lagi la... bagi aku kalau ada simpton ni kita dah berusaha pelbagai cara cuba kita pi berubat plak.. ok back to Tn Hj semula.

Tn Hj kata... "bodohla kalau kau lepaskan.. sebab dia tak tau apa yang berlaku keatas dia.. Dia macam setuju berpisah sebab dia dikontrol... dia tatau apa yg dia buat.  tapi dia masih sayangkan ko..."

Tn Hj kata kita usaha berubat dulu... tengok camne.. mmg lama n lambat tapi kita usahala...

Tn Hj bagi air untuk suami aku minum... dan aku ikut apa tunjuk ajar kak NORM tentang melayan suami...

buat masa ni.. aku sendiri kena berubah... cakap jangan tinggi suara.. layan suami... siapkan makan minum pakai dia... tatang dia macam minyak yg penuh... yup aku buat... suami aku jadi hairan... dia tanya " kenapa ko ni??? semalam ko ckp lain.. ko buat lain.. hari ni ko lain???"  dan aku bgtau dia aku masih sayangkan perkahwinan ni... aku sayangkan anak aku... aku tak sanggup tengok anak aku menderita atas keegoan kami...


aku tau mmg dia susah nak berubah.. bab duit aku tau aku kena support dia.. sampai bila pun aku tatau.. tapi bak kata kakak tu.. kita anggap kita sedekah kat suami, pahala kita dapat... mana tau syurga tempat kita...
aku kena kuat... mmg kena kuat giler melayan karenah dia...

hari ni dah hampir sebulan aku cuba buat apa yang kakak tu ajar... air pun aku tetap continue dengan Tn Hj.... ntah ada satu malam tu.. selepas seminggu aku cuba berbaik ngan dia.. aku stress giler sgt kot.. ke ntah la... Hari jumaat malam sabtu.. aku bagaikan hilang kawalan.. macam dirasuk... mengelupur satu badan.. kepala dan badan aku hempas2.. aku hentak2 kat dinding ngan lantai... mulanya suami aku marah2... tapi ntah camne dia bacakan ayat qursi, azankan makin mengelupur plak aku.. paling kesian anak aku la menangis meraung... bagai dia tau dan mengerti dia pujuk aku....  anak aku mmg lain dari yang lain... mmg anak yang sgt istimewa...

anak mama yang paling OSEMMM

akhirnya aku terjaga... dan kemudian, suami aku peluk dan cium aku... terkesima aku.. bila saat dia peluk aku... aku menangis semaunya... rasa cam kurang berat kat bahu ni... rasa bahagia sgt... selepas itu, baru dia agak ok skets ngan aku...

dia makan makanan yg aku masak.. dia minum air yg aku buat... dia ada bercakap dengan aku walaupun hanya perkara penting jekk itupun dah cukup baik bagi diri aku...

masa ke Family Day di Legoland pada 22-23/8/2015 tu, masa tu nampak cam ok sgt kami.. aku terasa macam baru bercinta plak... oh ya... sebelum kami ke Family Day, aku dpt tau dari ayah suami aku... yang dia dah jumpa baju kami yang dikuburkan selepas kami bernikah... sepasang baju aku luar dan dalam dan suami aku serta gambar kami dicantumkan, dilipat dan kemudian dikuburkan oleh seorang yang dipanggil Hj MAMI di Indonesia...
kami di Legoland
Masa di Legoland mmg la dia agak sombong, ego (mmg tu perangai dia pun) tapi aku rasa bahagia sgt... rasa seronok sgt... wpun tak seperti dulu2 at least nampak ada perubahan pada diri dia dan kami.  anak aku la paling seronok...

sekarang ni aku masih teruskan berubat dari Tn Hj dan still aku masih dapatkan nasihat dar kakak NORM.. jasa kak NORM dan nasihatnya yg dapat selamatkan Perkahwinan aku suami isteri... hakikatnya kami masih sayang antara satu sama lain. Cuma terdapat gangguan sedikit.. dan semestinya aku perlu belajar untuk menghormati suami aku dan aku perlu belajar untuk menerima suami aku seadanya...

hidup ni bukan mudah... perkahwinan bukan hanya sementara... kadang2 kita perlu berkorban demi anak dan suami... apa yang kita harapkan insyallah syurga dan keredhaan dari allah...

Kami sekeluarga di Anugraha
aku tatau sampai bila aku boleh bertahan dan mampu pertahankan perkahwinan ni.. but at least aku mencuba untuk mempertahankan agar aku tak menyesal dikemudian hari.   ntahlah aku harap inilah keputusan terbaik aku... mak bapak mertua aku pun banyak membantu aku.. banyak mengajar aku dan menasihati aku... kadang2 pkol 2-3 pagi pun dorang menjawab sms aku... aku rasa terharu sgt2... mmg mereka sayang sgt kat kami anak beranak... mmg kalau boleh mereka tak nak kami berpisah... maknya tak abis2 menangis bila tau nak berpisah.. tapi skang ni dia dah ok.. dia dah tak nangis lagi.. dia byk ajar aku bagaimana untuk melayan suami...

aku haraplah pengorbanan aku dari segi masa, wang, hati dan perasaan tidak disia2kan oleh suami aku... aku raya mmg banyak aku membantu dia lebih2 lagi dari segi kewangan... aku harap bila aku tak de suatu hari nanti... dia dpt baca luahan hati aku ni... biar dia tau betapa aku sayangkan dia... cintakan dia walaupun aku selalu kondem dia di blog aku ni... hakikat sebenar mmg kami masih sayang menyayang walaupun di mulut kata berlainan... hanya allah je tau...

Untuk anak mama... mama akan cuba membahagiakan kamu... mama akan cuba pertahanakn keluarga kita ni demi kamu, mama sanggup korbankan perasaan mama demi kamu... yang penting kamu gembira, kamu bahagia dan kamu sentiasa senyum...

Hopefully ikatan ini berpanjangan... amin...

Hopefully kita bersama hingga ke Jannah.. amin..


YA ALLAH, WHY SO HARD???

assalamualaikum,...

again sekali lagi... hati ni sakit sangat... lebaran baru je lepas, actually masih bulan syawal...  sedikit luahan untuk diri sendiri... dah tak tau nak luah kat sapa,  saya tau blog satu dunia boleh baca... tapi itu bukan niatnya... niat hanya untuk meluahkan apa yang dirasa agar biar rasa lega sikit.

taun ni giliran beraya di rumah suami... jadi mmg sedikit perancangan... dan book hotel dan minta suami bayarkan...  sebab lebih mudah sebab dia kerja bank mandiri.. bank indonesi.. kalau transfer lagi senang... katanya nanti dulu...

dah plan sejuta duit (RM300) untuk duit hotel sebab bermalam mungkin 3-4 malam.  Jadi costnya mmg sekitar itu,.. tapi bila sampai disana, duitnya dah tak de... aku plak kena top up.... duit yang sepatutnya duit makan, duit hotel duit minyak duit driver dekat RM1200 dia pegang.  End up duit hotel tak de... keluar duit poket sendiri.

Raya sepatutnya suami belikan baju ke.. tak belikan baju isteri belikan la baju anak.  bukan banyak 2 pasang baju kurung je pun... satu hapa pun tak kuar duit.. semua duit pakai duit gaji dan duit bonus aku... urusan rumah... duit baju raya anak... semua aku uruskan... padahal setaun sekali jek dia belikan baju untuk anak.... aku bukan lah jenis suka tukar itu ini... kalau ada pun atas permintaan dia... semua... semua... semua tak de... senyap... buat tatau jekk..

akhirnya kat RM2000 gak abis buat beli baju anak, tukar langsir yang setaun sekali tukar... (aku mmg tak bukak langsir sampaila raya tahun depan) beli la sikit2 kuih raya... taun ni aku buat sendiri kuih sebab nak budget... beli baju untuk mak mertua nenek mertua... buat mak aku.. bagi duit kat mak aku... macam2 la... + persiapan nak bawak balik kg...

taun ni balik kg mmg dengan perasaan langsung tak best... dia balik dulu beraya disana.. tinggalkan kami dua beranak beraya tanpa ayah dan suami.   Dia lebih rela tinggalkan anak bini... bukannya tak pernah balik kg.. tiap2 tahun balik kg.. kadang setaun 2-3 kali kalau ada trip...

sampai sana, sekejap jekk duduk umah mak dia... dah ajak balik umah nenek dia... tapi mmg kali ni aku ckp ngan dia aku kena tido hotel... bukan lah aku ni berlagak.. dah pengalaman aku sebelum2 ni... tidur umah nenek dia anak aku mesti demam.. aku mesti dpt penyakit kulit yg mana memang berbulan baru baik... maybe sebab air dia yg kotor... air tanah sawah... mungkin kami tak serasi.. lagipun kan dah ada duit peruntukan hotel kan??? tak sampai RM50 je pun harga hotel tu... seperti biasa katanya tak de duit... END UP aku kena bayar. tak pelah demi anak aku...

dua malam tido di sukabumi... kami pergi ke Bandung.   mmg plan tak nak la shopping sgt... kalau shopping pun barang anak je sebab mmg setahun sekali je lah beli baju baru2 untuk berjalan bagi kat dia.. yg mahal pun berbaloi sebab setaun sekali.. selalu aku beli untuk basahan... sebab anak aku cepat sgt tinggi...

sampai Bandung aku ajak gi SAFARI... aku enjoy ngan anak aku berdua.... truly mmg aku support dia dan semua masuk dlam...

hurmmm nnt sambung balik citer...

9.7.15

DILEMA

Bismillahirohmanirahim.....

Dah lama tak update blog... lama giler kot... asyik draft jek.. post nya tak...

alhamdulillah ada juga yang baca.. yang sudi memahami dan mengenali aku... syukur... 


Dilema.. ye aku dlm dilema... nak diluah mati mak.. di telan mati bapak.. aku sendiri tak tau apa perasaan aku sebenarnya.. orang kata buat semayang istikarah.. tapi aku cam takut kalau aku buat nanti resultnya diluar jangkaan... insyallah satu hari nanti aku akan buat jugak..

Hubungan suami isteri memang sangat penting dalam kehidupan.. bagi aku ia bermula di atas ranjang... itu pendapat aku.. pendapat orang lain aku tak tau.. bagi aku  kalau di atas ranjang tu bermasalah... masalah lain akan timbul.. seperti tak puashati dengan pasangan, bergaduh, masam muka dan lain2 lagi la... itu pendapat aku ye... 

aku sendiri alami benda yang sama... bukanlah suami aku tu tak baik.. dia sangat baik.. dan aku rasa tak de manusia yang boleh tahan sabar dengan perangai aku yang panas baran ni.. yang psiko ni... (kalau pernah baca kisah aku di blog ni pada tahun tak ingat) 

dah 8 taun suka duka aku bersama dia... anak pun dah besar... tapi makin lama makin perasaan tu makin pudar... puas aku bercerita, ajak bincang.. slow talk.. luah perasaan kat dia... ajak pk sama2 untuk bagi pulih balik hubungan ni.. bagi mesra balik bagi berkasih sayang balik.. tapi makin hambar... mungkin kita masih bersama kerana anak.

aku bukanlah isteri yang baik.. mmg aku akui aku bukan isteri yang baik.. malasnya banyak.. huhu tu semua boleh ubah.. tapi apa yang aku stress sgt... dari segi kewangan... kalau nak citer mmg sampai esok pun tak abis...  dengan gaji aku yang kecik aku dpt bayar bil api air.. bil astro, streamx ni ha... bagi mak ayah duit... bayar hutang2 personal yang aku bagi pinjam pada dia dulu... bayar kereta, umah yg akan dtg ni... ntah la...

kadang2 pelik.. dgn gaji yg ciput boleh kata taraf miskin ni boleh support semua.. kecuali rumah sewa ni je la dia yg bayar... barang dapur lagi aku mampu beli.. kadang bawak mak gi pasar lagi beli barang dapur umah dia... pelik.. mungkin itu rezeki allah yg diberikan... 

dia plak gaji boleh tahan lebih dari aku kalau kira gaji bersih.. tapi dpt bayar rumah sewa jekk.... lain mana pergi aku tak tau.. tapi bayar hutang gak... ishh entahlah... kalau pikir mesti pening..

sekarang ni.. aku dalam dilema... samada nak berpisah.. atau teruskan.. abang ngah penah ckp kat aku... "kadang2 lelaki ni kena ajar sikit.. apalgi kalau dah mmg ko manjakan sangat... buat jek tuntutan.. acah2 kat dia... kalau dia lepaskan makna mmg bukan jodoh ko lagi.. tapi kalau dia tak nak.. mesti dia akan berubah" ye ke berubah???

aku tak dpt nak buat keputusan sebab aku takut... aku takut perasaan anak aku terganggu.. aku takut kalau tak de seseorang disebelah aku untuk aku mengadu, bermanja (walhal sekarang pun tak macam tu pun) aku takut hidup sendiri... boleh ke aku survive? boleh ke aku hidup sendiri?? mampu ke aku?

serius mmg aku cepat melenting.. kadang2 suka buat keputusan bodoh... tapi aku cepat cool... bila dia buat perangai aku marah.. geram.. suka buat bukan2.. tapi esoknya aku cool balik... aku simpan jekk aku redha jekk... aku pendam jekk... pastu ok.. then... dia buat lagi hal.. mula aku sakit ati balik.... lama2 cam dah berkumpul kat dlam hati dan kepala ni...

aku dah bukak dah web JAIS dah call dah tanya camne nak buat kaunseling.. tapi aku tak berani... aku tatau la kenapa.. tatau apa masalah aku ni sebenarnya... otak aku celaru sgt2... nak ngadu ngan sapa??? ngadu ngan mak?? mak baru jek kehilangan abah... kalau la abah ada.... sure dia bawak aku pi JAIS... (mulala meleleh airmata aku ni...) rindu sgt2 kat abah... kalau abah ada mesti abah pun sakit ati anak dia kena buat camni... berkorban memacam tapi tidak dihargai.... siyes nak nangis jap... 

mungkin salah aku memanjakan suami sgt... apa nak semua bagi... nak niaga aku bg modal.. nak van aku beli van, dan akhirnya terbiar cam besi buruk... nak kena tunggu aku gak repair dan hidupkan roadtax... akhrnya aku biarkan jekk.. dan senang2 dia sroh aku jual kat besi buruk... dia tau tak aku beli van tu aku berhutang bertahun2??? dari niaga baazar.. pergi ke pasar malam.. then langsung tak niaga.. duit modal?? mmg tak pernah aku dpt balik.. 

bila gaduh ngan abang pasal rumah.. terus sroh beli umah.. bila beli umah.. tak mampu bayar... nama aku gak naik ke mahkamah... lepas  dah beli.. sroh plak jual umah.. mmg la tak secara directly dia sroh jual.. tapi suami kan.. pandai la ayat sampai kita ikut.. now duduk lah umah sewa... duit umah tu aku bayar hutang2... 

nak beli itu, aku beli.. nak meja blajar aku beli.. tapi tak guna pun.. nak beli laptop aku beli.. nak streamx aku apply, nak beli katil nak beli lemari... semua aku beli.. apa yg aku tak beli??

kalau ada kata aku ni bodoh ye aku mmg bodoh... aku bodoh sesgt.. bodoh kerana sayangkan dia tak bertempat... bodoh kerana memanjakan dia... tapi itulah kelemahan aku... aku tak boleh kalau suami or anak nak sesuatu.. aku mesti tunaikan permintaan dorang.. aku kalah disitu... pastu aku ni cepat cair kalau dipujuk.. dirayu.. hurmm payah tol..

ntahlah.. sampai satu saat aku tak leh tahan.. tak leh sabar... airmata jek la peneman.. lebih2 lagi bila abah dah tak de.. lagi la senang airmata aku ni jatuh... biarlah org kata aku ni kuat sentap ke kuat nangis ke apa ke... sebab org tatau apa yang aku lalui... apa yang aku rasa... 8 tahun kawin pun jarang tido sesama dibilik... yep.. jarang... 

aku tak leh tahan.. tak leh sabar.. feeling pun dah berubah.. tapi aku tak leh nak lepaskan dia... aku sendiri pun tatau kenapa... ntahlah... dah nasib kot... adakah aku perlu bertahan sampai bila2?? adakah ini adalah satu pengorbanan seorang isteri terhadap suaminya??
salahkah aku inginkan sedikit kemesraan dari seorang suami?? adakah sememangnya aku ni isteri yang tidak dapat membahagiakan suaminya?? adakah aku ni isteri yang jahat??? ntahlah.. susah.. aku tak akan dpt leraikan.. tak akan dpt jawaban kerana dia sendiri tak nak berbincang dengan aku.. kemana2 ke hulu ke hilir aku berdua jekk ngan anak.. sampai ada yang kata aku ni dah jadi janda... sampaikan dia tak balik ke tak de kat umah ke beberapa hari aku dah tak kisah.. dah biasa... tapi sampai bila perasaan tu camtu?? 

kadang2 rasa aku nak lari dari semua masalah.. tapi tak boleh...  aku pernah buat test stress... diLPPKN... resultnya aku hadapi tahap stress yang teruk 96%.  bila dia tanya jekk akak ada masalah ke.. akak nak citer apa2 ke.. terasa airmata cam nak terus jatuh meleleh jek... ye aku perlukan perhatian.. aku mmg perlukan seseorang... aku perlukan seseorang untuk guide aku... aku perlukan seseorang untuk bimbing aku... 

aku harap aku akan dpat jawapan dari segala persoalan aku dan aku harap aku dapat lepas dan terlerai la segala DILEMA yang aku hadapi sekarang... ya allah semoga adalah sinar aku dimasa akan datang... dan semoga adalah cahaya yang dpt membantu dan membimbing aku... ya allah aku berserah segalanya padamu... 

uwaaa... uwaaa.... 




16.12.13

KEPUTIHAN DAN CARA MERAWATNYA

Saya ingin membantu mereka yang ada masalah keputihan seperti saya..
Pernah tak anda semua diserang Keputihan?? Mesti merasa merenyam je kan... kadang2 kita garu punya garu hingga jadi luka kecil... bila basuh punyalah sakit n pedih... pernah tak??? Bagi yang pernah mengalami mesti tau rasanya camne kan... Bagi yang tidak tau keputihan tu apa... saya tunjukkan gambar skets..





ok cukup gambar2 di atas... itupun dah mengerikan...  saya sendiri pun ada masalah Keputihan yang Kronik... sehingga bertukar menjadi warna perang.. bau busuk... apalagi bila nak bersama suami keluar bau yang org kata boleh potong punya... kekadang kita pun nak tau jugak kenapa boleh ada keputihan... ok antara faktor2 keputihan ni berpunca daripada :

PUNCA KEPUTIHAN :

~ pemakanan kita terutama JUNK FOOD
~Faktor fisiologis, aitu pada masa subur, setelah menstruasi, dan setelah berhubungan intim. 
 ~Faktor wanita sedang hamil, mengalami anemia, kekurangan zat or vitamin, atau wanita usia lanjut. 
~Faktor pantologis atau kelainan. 
~Di sini, keputihan disebabkan oleh masuknya benda asing, seperti pemakaian tampon atau alat pencegah kehamilan seperti spiral
~Infeksi mikroorganisma tertentu, misalnya kulat, bakteri, virus, dan parasit. Kulat candida, terutama spesies candida albicans merupakan salah satu penyebab terjadinya keputihan. Bila kulat candida yang menjadi penyebab, gejala klinis yang biasanya muncul adalah keluar cairan kental seperti susu yang pecah berwarna putih kekuningan, timbul rasa gatal yang sangat teruk, dan kulit di sekitar kemaluan menjadi kemerah-merahan. Dalam hal ini, ada beberapa golongan wanita yang terdedah mengalami infeksi kulat iaitu: wanita hamil, penderita diabetes (kencing manis), menopause dan kegemukan.
~Pakaian dalam
Pemakaian dalam adalah menjadi salah satu faktor terutama yang diperbuat daripada bahan sintetis. Pakaian dalam seperti ini boleh mendatangkan sirkulasi udara dan tidak menyerap peluh sehingga menjadi tempat yang sangat baik untuk berkembangnya kulat atau kuman.
~Pantyliner dan Pencuci Vagina
 Pemakaian pantyliner juga kadang2 tidak membantu apabila ia boleh menimbulkan alergi pada kulit. Pemakaian tisu basah atau cairan pembersih alat kelamin juga merupakan salah satu penyebab timbulnya keputihan. ''Sebaiknya, pilih cairan pembersih yang bersifat hypo allergenic''.


Banyak cara boleh merawatnya... kita pergi jumpa doktor... dan kemudian doktor akan bagi ubat apa tu ye.. lupa sudah... ubat yang di masukkan kedalam Vagina yang saya panggil sebagai Miss V.  masukkan sebelah malam dan esoknya jika anda bernasib baik ia akan hilang dan keluar cecair putih dari ubat berkenaan dan tidak bernasib baik esok lusa la baru baik... Doktor juga akan berikan antibiotik... so, kita pun makanlah ubat dan insert la kedalam Miss V kita... memang baik... TAPI tak lama... esok lusa datang lagi.. dan lagi... dan lagi... tak kesudah2... macamlah kita cari Pencuci Miss V... saya guna Pelbagai Produk... macam2 produk... nak sebut nama produk tak boleh la... nanti kena saman plak saya... kesimpulannya macam2 produk la... ada yang kesan sekejap jekk 10minit kemudian gatal balik... yg ada tu cair bair... yg ada tu wangi jekkk tapi tak de kesan... maklumla saya punya kategori kronik la jugak... nak bersama pun jadi malu... sentiasa cari ALASAN... PENAT LA... TAK DE MOOD LA... ITU LA INI LA... hehehe penah tak?? penah tak???

Saya dok pendam perasaan sorang2... ye la nak cerita bab kelamin kat orang malu... nak tanya orang malu... malu la kan citer kat orang pasal Miss V kita.. takut org kata tak pandai jaga... huhu so pendam la sampai la bertahun2 lamanya... Akhirnya saya pecah lobang gak kat membe saya... malu tolak tepi... SAYANG LAKI nye pasal kongsi gak masalah kot kot dia boleh bagi jalan penyelesaian... dan akhirnya... SAYA JUMPA PRODUK YANG BETUL2 SERASI NGAN SAYA....

Sampai sekarang saya pakai tanpa henti sebab memang sangat best... berbeza sangat2 ngan produk yang pernah saya beli tu... kalau dulu sebulan sekali or paling lama pun dua bulan sekali mesti amik ubat insert tu dari doktor... now dah 4-5 bulan dah... sekali pun tak gi jumpa doktor minta ubat insert.... syukur alhamdulillah... ok lah saya kongsi Produk apa yang saya pakai... (ini adalah memang pengalaman sendiri... lebih baik citer pengalaman sendiri dari reka2 citer kan..)

Saya pakai SET KEPUTIHAN JAMU SUSUK DARA

MASKER VAGINA (RM25.00)

♡ Merawat masalah kegatalan di miss V
♡ Menegangkan dah merapatkan bibir faraj
♡ Memberi keselesaan pada mereka yang kerap berpeluh/lebihan lendir HOT ITEM!
♡ Permukaan faraj akan menjadi lebih halus
♡ Bibir faraj yang menggeleber akibat melahirkan anak akan menjadi rapat kembali dan tegang
♡ Penggunaan berterusan dan kerap akan mengembalikan warna pink sebenar di permukaan faraj
♡ Area sensitif faraj akan kembali membukit tegang dan akan meningkatkan kemahuan syahwat

RAMUAN

♡ Daun sirih
♡ Cengkih
♡ Manjakani
♡ Bunga Rose putih
♡ Serapat

FEMININE WASH
RM48 (TAHAN 2 BULAN)
100ml

Boleh digunakan oleh:
☑ Wanita
☑ Anak Gadis
☑ Wanita berpantang / didatangi haid
☑ Wanita yang bermasalah keputihan dan kegatalan
☑ Wanita Hamil

✿ Diperbuat dari bahan2 alam semulajadi seperti herba, flora dan tumbuh-tumbuhan untuk mengekalkan pH normal vagina.
✿ Tumbuhan dan herba digunakan utk membersih dan menghalang bauan kurang enak dan mencegah kegatalan.
✿ Selamat dan sangat lembut untuk kegunaan harian hingga boleh digunakan diseluruh badan.
✿ Kandungan herbanya menolong mengekalkan kelembapan semulajadi di kawasan vagina, mencegah kekeringan melampau dan membuat anda berasa selesa.
✿Tumbuhan istimewa yang digunakan mengandungi bahan berubat antiseptik serta mengencangkan otot vagina.
✿Amat membantu di waktu kedatangan haid dari semua ketidakselesaan.
✿ Kebersihan yang meyakinkan.

Sesetengah org yg ada alergik bila berpeluh celah peha dan gatal2 amat sesuai menggunakannya. Pada permulaan penggunaan akan rasa sedikit pedih dan kemudian pedih tu akan hilang.

✿ Feminine Wash tidak seperti produk lain yang hanya sekadar wangi tetapi Feminine Wash Susuk Dara berfungsi mengubat dan mencegah keputihan.
✿ Bau nya wangi, dingin dan menyegarkan.

Miss V Gel Intim JSD 

RM 56
1 botol- 15 ml
untuk masalah 
<< kekeringan faraj
<< menyuburkan dinding  faraj dengan melancarkan peredaran darah pada tisu2 lembut 
     didinding faraj
<< herba akan mengaktifkan sel2 sensitif faraj seterusnya meningkatkan sensitiviti faraj 
      seterusnya meningkatkan ghairah terutamanya di bhg 'clitoris'
 << membantu mengembalikan intimasi/ghairah wanita. 
<<  amat elok utk mereka yg sudah menopos, 
<<  wanita yang tidak bernafsu tidak kira usia. 
<< gel ini berubat dimana ia boleh mencegah dan mengubati fungus di dalam faraj lalu mencegah keputihan.

 
Cara pengunaan: 
Picit gel ke jari penunjuk saiz sebesar 10sen dan masukkan ke dalam bahagian intim dan nikmatilah kepuasannya!! 


cewah.... huhu sesiapa yang nak dapatkan stok Set Keputihan ni jangan segan atau malu hubungi saya... kita sama2 share dan saya sgt suka pengalaman saya ni dapat memberi manfaat pada ramai orang..
  

awak boleh pm or Whatsapp saya : 016-6421976 insyallah kita sama2 atasi masalah ini

20.9.13

MASALAH KEPUTIHAN DAN JAMU SUSUK DARA PENAWARNYA

MESTI KITA TAK PERCAYAKAN YANG SEBENARNYA DALAM SALURAN FARAJ KITA TERKUMPUL SEGALA BAHAN2 YANG TAK DIKEHENDAKI... JANGAN KATA "SAYA TAK DE KEPUTIHAN... SAYA OK... TAK GATAL... TAK ITU TAK INI... HAKIKATNYA KALAU KITA SCAN BERTIMBUN2 KEPUTIHAN YANG TERSEKAT DI DALAM SALURAN FARAJ KITA. TAK PERCAYA MACAM NI LA RUPANYA YE... 


 






Geli gila kan??? hakikatnya itu la yang bersarang dalam saluran faraj kita... saya sendiri dah alami bertahun2... boleh kata 2 bulan sekali mesti ke klinik amik ubat yang insert dalam V kita... tapi lepas tu ada balik... Namun sejak saya gunakan JAMU PENGANTIN DARA + FEMININE WASH + MASKER dan saya amalkan makan COKLAT LOVE HABIBI saya dah tak alami mimpi ngeri malam2 garu sampai luka2... bila tak tahan saya basuh ngan air panas suam... fuhhh punyalah pedih... sedap memang sedap tapi sementara jekkk... lepas tu at the begining saya guna JAMU PENGANTIN DARA + FEMININE WASH... hari pertama insert sampai la sekarang... suar dalam saya wangi jekk tak de dah masalah keputihan... tak percaya?? Tanya Saya... hehehe... tak percaya lagi... ok kat bawah ni ada testimoni yang saya ambil dari blog2 lain... ini bukan direka2... tapi ia kenyataan... cuba baca dulu...



INILAH ALIEN YANG BERSARANG DALAM MISS V SAYA.. AKHIRNYA MIMPI NGERI HILANG...


TESTIMONI 1 : JAMU PENGANTIN DARA


"alhamdulilah..bersyukur sangat2..TQSM..sbb advise saya try jamu susuk dara ni..puas hati sangat2..x sangka dalaman saya mmg kotor sampai mcm ni..kiranya dh kuar betul2..lega la sikit..husband pun puji melangit...dia ckp mcm anak dara balik...lepas ni nak try jamu aku dara dan kekal dara pulak..nk tengok hasil mcmana pulak nanti..x rugi buang duit beli jamu ni..best sangat..tpi yg penting my dalaman dh bersih sikit..tanggungjawab terhadap husband dpt dijalankan dgn sepenuhnya...syukur"



TESTIMONI 2: JAMU PENGANTIN DARA

Ini hasil selepas menggunakan JPD...customer mengalami masalah dalaman sejak 2004..keputihan slps haid, seminggu slps haid miss v berbau spt hanyir ikan@nanah dan cecair keputihan berwarna kuning ke coklat.....pernah buat operation cyst pd tahun 2000 dan sekarang teringin untuk hamil anak kedua.




TESTIMONI 3: JAMU PENGANTIN DARA

MISS N
UMUR 32
ANAK 3 ORG
penggunaan PENGANTIN DARA selepas 70 hari bersalin. mengalami keadaan seperti bentan n demam setelah insert pengantin dara....hari ke3 mengeluarkan lendir yg bercampur darah bayu...hari ke5 ini pula
hasilnya....kepingan darah kotor yg selama ini melekat pd dinding faraj....jika dibiarkan boleh memudaratkan....


TESTIMONI 4 JAMU PENGANTIN DARA



"salam,saya dah makan jamu pengantin dara tu habis satu botol,hari ke dua saya dah boleh rasa dah macam ada benda ketul2 kat dalam tu,bila cuba keluarkan ada banyak benda2 putih kering keluar dengan darah beku sekali (macam dalam gambar),terperanjat sgt sebab benda2 kotor tu ada dalam kemaluan saya dah ntah berapa lama ntah kan..geli tu memang geli la tapi seronok at the same time sebab saya tau jamu tu mmg berkesan dah,sebab bila saya cuba keluarkan benda kotor tu pon macam susah jugak sebab rasa macam ketat je,mmg berbaloi saya ambil kesempatan untuk membeli dan mencuba produk jamu aku dara ni,skrg saya dah start ambil botol jamu aku dara pulak,tp setakat ni saya tak tau macam mana kesannye sebab tak
testing nak tut*tut* d...gn suami lagi,tapi masa saya keluarkan benda tu dgn jari pon dah macam sakit,so rasanye mmg dah ketat,hehe and hari pertama saya guna masker vagina tu lepas 10-15 minit saya pakai mmg rasa pedih jugak kat kemaluan rasa macam seolah2 benda tu dia ketatkan isi2 yg berlebihan.rasa panas pon ada jugak,pastu saya terbaca satu testimoni kat gambar awak tu pasal sapukan ke payudara,malam tu saya tak sabar nak mencuba so saya guna masker tu n scrub kat bahagian yg gelap,mmg
nampak dekat kulit daki2 hitam kotor tu tanggal jugak,lepas dua hari mmg nampak putih sikit dari keadaan sebelum ni,suami pon tegur nampak cerah dia berbeza dgn sebelum ni.terima kasih banyak2 ye awak sebab kenalkan saya produk ni,memang dulu dah putus asa banyak sgt jamu dah cuba tapi semua hasilnye tak berapa sgt,duit pon dah ntah berapa ratus ke jamu saja,tp jamu pengantin dara ni mmg kita sendiri dah guna kita sendiri tau kesannye,mungkin ada ramai perempuan yg tak percaya so saya siap hantar gambar sekali sebagai bukti,cuba dulu baru tau kan!" thankssss

TESTIMONI 5 : JAMU SUSUK DARA




Ini la hasil dr guna Jamu Pengantin Dara...cukup je 72 jam ingt xde apa2 sbb hari pertama masukkn tu pakai
panty liner takut ada apa2 yg kuar..tp xde apa yg kuar pun..suci bersih tanpa was2..hahaha..mcm iklan plak..tp lepas masukkan tu rsa tebal je bahagian miss V tu..hari kedua pun camtu gak still kering n xde
apa2..dlm hat...i kata mgkin xde masalah kot..cuma badan mmg rasa berpeluh2 smpai 3-4X mandi...bila tiba cukup masa aku pun korek la ke dalam miss V nk kuarkn jamu tu...bila korek xde plak bnda pelik yg dpt rasa..tp x puashati plak mana p jamu tu..aku tarik nafas korek lg dalam walaupun aku mmg penakut bab korek2 ni tp beranikan juga la utk kesihatan..bila dh smpai dalam dh ada rsa semacam bnda berketul..hati dh berdebar nk tgok apa bnda yg kuar..bila korek kuar tu diaaa naik bulu roma..x sangka juga ada bnda2 camni sedangkn aku xde masalah keputihan @ gatal2 mcm yg aku dgr org lain biasa kena...cuma aku cuba jamu nisbb risau ada pnyakit trsembunyi..aku blm prnh buat pap smear lg..tp syukur sgt2 sbb benda2 camni la blh dtgkan pnyakit...Alhamdulillah aku truskn dgn mkn Jamu Aku Dara skrg utk maintain....


TESTIMONI 6 : JAMU PENGANTIN DARA + JAMU AKU DARA + MAGIC POWDER



Salam..akk,sy dh mkn habis pengantin dara..arini ari ketiga saya mkn pengantin.dah boleh korek ke..? Ada rasa macam benda nak kuar.. - Kak...saya dah korek kuarkan semua.ada ketul lendir keputihan kuar..masa
nk korel kuar td..x boleh nak masuk..ketat,tapi saya tak tahan,sbb rasa ketul tu..tarik je bg kuar..
- Skg saya rs ok..kering jer rasa..gatal2 pun dah xde..

Akk...thanks tau..rasa lega bila masalah keputihan yang selama ni manghantui dah kuar tadi..walaupn tak kuar semua lagi..tp atleast tau jgk ubat ni berkesan.maknanya...start mlm ni mkn jamu aku dara plak..
THANKS SANGAT TAU AKK :) -


TESTIMONI 7: JAMU PENGANTIN DARA




Salam sis, saya nak share story

Saya start amik pengantin dara hr selasa  seperti arahan yg akk bagi tu. Mula2 saya tak rasa apa kecuali mcm pening2 skit dan bdn terasa panas jadi saya lebih byk minum air spt akk cadangkan. Alhamdulillah ok
je. Cuma tiba pagi tadi, bahagian bwh pusat saya sakit sgt dan bila cek panties, saya period (mmg
dh time period)....so saya fikir stop kan dulu pengantin dara sebab akk nasihat utk stop masa period kan?

Jadi, masa kat panties tu cuma ada darah cair je. Saya tak syak la apa lagi pun saya fikir tak sampai pon 48 jam guna pengantin dara dan niat nak sambung lepas habis period.

Bila nak cuci miss v tu, sy terasa mcm ada ketulan pasir yg separa keluar kat bibir miss v. bila saya keluarkan, alangkah terkejutnya saya!!! Mmg sama seperti gambar2 dlm testimoni akk. ketulan merah2 yg agak berpasir keluar. Saya semangat la...korek2 dlm ada beberapa ketulan lagi....mula2 ingat nak basuh terus, tapi tukar fikiran dan amik gambar...ni je yg dpt sy kumpul.yg lain dah jatuh dgn air.  Mmg kagum!! Jujur sy ckp, mula2 saya agak ragu-ragu...tp saya cuba juga sebab saya mmg nak hilangkan masalah keputihan saya tu...mungkin saya dah jumpa penyelesaiannya.

Tq akk.

p/s: saya sendiri tak boleh tgk lama2...loya tekak saya


TESTIMONI 8: SET LENGKAP JAMU SUSUK DARA


halu3... mood ceria hari ni walau pun arini ari isnin kan (monday sickness huhu) mlm td dlm pukul 11.30mlm kita dpt mms dr custemer, kat gambar tu tulis cani "askum yaya.. ni akk nak tye kalau keluar camni nape ye?? On The spot kita call dia...

yaya : tu la alien yg bersarang kat dlm miss v akak, alhamdulillah la semua da kua..

Puan S :(Dgn mood hepi) ye ker?? alhamdulillah.. trima kasih yaya, trima kasih JAMU SUSUK DARA.. Terima kasih byk2.. kalau akk biar alien tu lame2 xtau la byk mane lg sarang dia kan? mase nk tarik kua alien tu pun kembang kempis hidung akk sbb da lain kan tmpat tu.. sempit hehe.. so pasni akk akan repeat order.. mmg jamu ni jamu paling baik akk penah jumpa.. baru guna 3 ari da kua benda2 kotor tu.. kalau jamu2 lain yg sblm ni akk penah cuba xpnh dpt result mcm ni n sepantas ni.. huh mmg lega la, terima kasih skali lg ye yaya :)..

yaya : same2 kak, smga lps ni akk lbh sihat n rumah tagga lbh harmoni :)

TESTIMONI 9 : JAMU SUSUK DARA



"sy gune jamu susuk pengantin dara...ini adalah kesannye selepas dua hr ...mmg die terkeluar sendiri... sblm ni xde nmpk pun kotor2 cm ni tp bl dh guna jamu ni yg ni la hasilnye.."

TESTIMONI 10 : JAMU PENGANTIN DARA



"Masalah period nor mmg dari zamam sekolah lg period tak teratur....kalau datang haid jer akan jadi sakit segugut sakit perut sangt2....kalau dtg haid 5 hari or 8 hari tu terlalu banyak la....dan masa kawan pun nor jadi macam sama jgok period kadang datang kdg tak ...ada smpai 6 bulan baru dtg period...sbb berat badan terlalu berat...doc ckp saluran tersumbt kalau nk bg period teratur kene diet.... Tu jer jln .....smpai skrg period pun tak teratur....susah nk hamil...period dtg pun sikit tak lawas 3 hari or 4 hari jer..."

GELIKAN TENGOK??? TAPI ITULAH HAKIKATNYA YANG BERADA DI DALAM SALURAN FARAJ KITA KALAU YANG BERPENYAKIT NI... PELIK TAPI BENAR...

UNTUK KONSULTASI PERCUMA DAN PEMBELIAN SILA PM SAYA 0166421976

1.9.13

Keguguran dan Inginkan Zuriat lagi..

Mesti yang membuka entry ni sama seperti saya inginkan lagi zuriat setelah kita mengalami keguguran kan??? Perasaan NNNNAAAKKK SANGGAT KAN??? sama lah macam saya.. nak sangat... INGINKAN ZURIAT……IN SHAA ALLAH…  Apa yang kita alami macam satu trauma.. dan akhirnya saya pasrah... tapi sejak akhir2 ni.. perasaan nak anak lagi meluap2... nakkk sanggat baby... nakkk sangat mengandung... sapa yaang belum baca entry sebelum ni iaitu
TANDA DAN PENGALAMAN KEGUGURAN bacalah dulu baru anda tau apa yang saya akan kongsikan disini...  impian saya macam menjadi cerah bila saya diperkenalkan dengan Jamu Susuk Dara... saya telah melangkah satu step...
JOM KITA SAMA2 CUBA... manalah tau... semuanya kuasa allah.. yang penting kita berusaha..

Sedikit perkongsian info... PETUA UNTUK HAMIL... Masih ramai yang tidak tahu tentang kehamilan ini,  rata2 mengatakan owww.... baru saya tau & faham itu caranya!  saya pun macam tu jugak...  ok perkara yang kita perlu tau ialah.. :-

(✿◠‿◠) Fahami bagaimana kehamilan terjadi (jgn pikir masuk, shoot dah dpt anak)  - Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.
NI RUPA SALURAN FALLOPIAN BAGI YANG TIDAK TAU..

 (✿◠‿◠) Jumpa doktor anda - Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Kalau nak merawat fibroid or cyst ni buka entry ni.. RAWATAN DAN MENGHILANGKAN FIBROID DAN CYST . Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopiananda tidak tersumbat.

(✿◠‿◠) Dapatkan berat badan yang ideal - Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI diantara 20-24 menunjukkan berat optimal.


 
 badan yang seimbang lebih cerah peluang dari yang berbadan besar

 (✿◠‿◠) Ketahui waktu subur anda - Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

(✿◠‿◠) last sekali... tak perlulah beritahu ye... nak tau jugak?? kerap2kanlah... heheheh sekurang-kurangnya seminggu 2-3 kali... (ni susah sketskan bagi yang suami isteri berkerjaya.. yelah balik lewat petang... yang isteri balik terus siapkan kerja rumah,, masak, basuh baju dll... suami malam baru balik... but no excuse kalau pasangan tu benar2 inginkan anak...heheh)

ok skarang ni saya nak citer pasal produk Jamu Susuk Dara yang saya maksudkan.. JSD  ni memang bagus.. saya sendiri pun mengambilnya dan ada juga perubahan sikit demi sikit... suami pun makin sayang.. makin seronok katanya... ini peluang terbaik kan untuk dptkan anak apabila memasing bersemangat dan berusaha disamping berdoa kepadaNYA..

First... Bg pengguna yg inginkan zuriat, amalkan COKLAT LOVE HABIBI (CLH) tu pagi dan mlm utk menaikkan nafsu syahwat.. suami isteri pon boleh amalkan CLH tu..
day by day suami akan lebih cergas bertenaga n sperma juga berkualiti.
Kemudian kita gunakan Jamu Pengantin Dara (JPD) utk pembersihan, bagi yg mana blocking2 tu keluar. klu x insert JPD, kerak2 kat dalam tu tak melekat n tidak dpt dibawa keluar … nak tengok hasil pembersihan miss V saya apabila pakai JPD ni??

ni la dia semasa saya keluarkan pada miss v saya... keputihan saya keluar..
Kenapa agaknya wanita susah hamil ye???..
salah satu reasonnya. WANITA setiap masa akan produce cecair didalam vagina. rahim akan mengeluarkan cecair itu. ditambah pula agen2 yg mempercepatkan lendir2 itu terhasil contohnya: air batu, air mazi ketika syahwat memuncak dan air mani yang dilepaskan oleh suami dgn harapan air mani lepas masuk ke dlam rahim n menjadi baby.

just imagine kita kawin bertahun2 berbulan2 air mani yg dilepaskan tidak menjadi baby dan terkumpul di rongga2 dan ruang2 didalam faraj yang agak luas dan sempit maka dia jadi terselit sana terselit sini. lendir2 itu makin lama akan menjadi lebih pejal. dan akan melekat ditisu dalaman faraj, dimana akan menjadi kerak. tu sbb bila dibersihkan sometimes ada sedikit darah. kerak yg melekat ditisu dalaman faraj yg makin hari makin kuat boleh mengakibatkan blocking utk piyed n blocking utk sperma masuk kedalam rahim.

selalunya tempat yg paling berkerak n centre kekotoran adalah pangkal rahim. bila kerak memblocking piyed nak turun tu yang jadi senggugut. ( mcm singki tersumbat) dgn minum air batu… darah piyed akan jadi lebih likat n sometimes berketul. jika yg likat atau berketul tu tak dapat melalui pangkal rahim yg tersumbat tu.. maka darah beku juga akan melekat ditisu dalam rahim. ini dipanggil cyst. cyst yg lama kelamaan akan membesar. lagi darah piyed lalu makin besar n lama kelamaan n menjadi fibroid..
macam ni umpamanya dalam pangkal rahim kita tersumbat

Kita ambil positif.. gunakan JPD utk menarik keluar blocking utk memudahkan piyed turun lancar. n memudahkan air mazi turun ke rongga2 faraj supaya berjimak ada pelincir original n tidak sakit. dan ianya juga memudahkan air mani melepasi pangkal rahim utk aktiviti yang lebih baik iaitu menambah ahli keluarga kita dan juga ummat Muhammad s.a.w in shaa allah……

Bg LELAKI yang agak liat menjaga kesihatan.. ZAMAN dah berubah.. terlalu banyak fast food, minuman bergas n tekanan kerja sedikit sebanyak menurunkan kualiti sperma. ini semua lelaki tak sedar sbb jarang ada education utk kesihatan lelaki yg sememangnya kuat dan sempoi. that’s why lately ni kita temui ramai org susah nak mendapatkan anak walaupon suami isteri itu sehat2 belaka…
so,,, apa lagi... jom la kita cuba... manalah tahu... berdoa dan berusaha akan mendatangkan hasil... mari kita cuba sama-sama yokkk... kalau nak set ni nanti WHATSAPP/PM/SMS/ 0166421976... mungkin kali ni berhasil... amin...