~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

19.9.08

suara dtg dari mana???

otak aku dah beku... otak aku dah sebal... otak aku dah padat... otak aku dah sakit... otak aku dah bengang... byk no perkara2 masalah problem... lepas satu, satu... pening.. bengang... tension... rasa nak ngamuk... rasa nak jerit.. rasa nak cekik org... rasa nak tampor muka mak bedah mulut tempayan kat sebelah aku ni... tapi kenapa?? nak buat apa?? pasai apa??
nak luah kat sapa?? imaginary friend?? dolu2 ye... suka ckp sorang2... nangis sorang2... satu suara sampai.. pujuk... tenteramkan... stop nangis seketika.. termakan pujuk... termakan rayu suara tu... tapi lama2 tak boleh control suara tu.. dia ajak buat perkara2 gila... yg mereng.. yg bodoh.. pukul diri sendiri... hilang kawalan diri... lebam sana sini... amik pisau nak tikam diri... tak dpt pisau.. garpu cucuk tangan.. kaki... perut... patutlah ramai lelaki tak sanggup n tinggalkan aku dulu...
skang ni.. masih ada lagi... bila suara tu nak pergi??? kadang2 muncul... kadang2 hilang senyap... masa ngandung... tak penah aman ngan hubby.. pukul dia.. terajang pintu.. hempas pala kat dinding... henyak perut yg ada benih aku n dia... lepas sepak terajang hubby.... aku berlari naik tangga ke tingkat 5.. padahal tujuh bulan.. suara penah sroh jalan kaki malam2 jalan satu shah alam.. dah lah suara... dulu masa form 4 aku dah penah jalan satu seksyen 11.. menyusup keluar hostel duduk kat taman sorang2... jalan satu seksyen 11... org panggil tak peduli... skang ni nak sroh lagi??
bila ada anak... suara sroh campak anak dari tingkat 5 kebawah... tak... tak... aku tak kan buat... aku sayang anak aku... aku sayang suami aku... pergilah suara.. sampai bila nak ekori aku?? dah 28 tahun dah... tak penah hilang...
skang ni aku pala aku bengang ngan macam2 hal... kerja... gerai.. kuih... rumah... hubby bebel2 tiap2 hari.. anak menangis.. nak masak.. kemas rumah... nak packing baju... nak balik kampung... duit tak de... hubby buat tak tau... rasa nak hempas pala kat dinding kasi pecah...
slalu gi jumpa doktor mintak mc ckp penat... eczema dah makin teruk... lagi2 puasa ni.. kurang air... merekah sana sini...
hubby bebel... susu lupa nak bawak.. pampers abis.. passport anak lom beli... "jangan bebel boleh tak b???" dada sakit... pala sakit... badan penat... tolong b...???
suara tu dtg lagi... "tak lama lagi ko nak mati... ko buat apa yang ko nak buat..." aku - ?????

11.9.08

Bila Raya Bakal Menjelma

syahdunya dengar lagu raya... baru masuk 11 ramadhan... tahun ni tak sama ngan tahun2 sebelumnya... kerana 1.) aku dah ada batrisyia... raya ngan batrisyia... pulak tu dia dah 6 bulan.. dah lasak... nak pandai manja.. dah pandai mintak di manjakan... aku dah siap2 belikan baju dia but t-shirt jekk masa jualan gudang kat padini minggu lepas... alhamdulilah.. batrisyia dpt 7 helai.. adid dapat gak aku belikan 2 helai.. mia 2 helai... abg jekk dpt 3 helai.. mlm tadi ucu dia plak belikan baju gaun.. tinggal pakngah ngan ibu dia jekk... pakngah dia dah tanya nak apa.. aku apalagi... ckp lah batrisyia nak seluar jeans or skets pendek cos nak padankan ngan baju2 tshirt dia tu... (mak n abah, raya tahun lepas... ) itu satu... tapi ada gak yg menyedihkan raya tahun ni... tahun ni turn beraya di kampung suami aku... sedih gile... mana tak nya.. inilah first time aku beraya ngan org lain selain dari family aku... memanglah keluarga mertua aku... tapi mana kan sama... huwaaa... mak aku dok sebut jekk... "rindulah mak tok kat umairah ni nanti..." (umairah nama manja batrisyia) aku pun risau gak.. anak aku ni manja giler ngan mak tok dia ni... terpaksalah aku bawak kain batik mak aku tok selimutkan dia.... aku belum lagi buat apa2 preparation lagi.. yelah sibuk berniaga dia bazar ramadhan sec 3 kat bangunan mais.. mungkin aku ingat sabtu depan aku nak cuti berniaga nak kemas barang2.. beli barang2 apa2 yang patut... yelah... lama tu.. 2 minggu... oleh2 tok family mertua aku pun lom beli lagi... hai.... camne lah nanti ye... ( aku, hubby n adib.. masa ni tgh ngandung 4 bulan) ntah macamana lah raya kat sukabumi nanti... kata si ov kat sana pun ada salaman pagi raya... ada kasi duit raya... hurmmm tapi yang paling best... aku nak masak macamana mak aku masak nanti... aku akan sibukkan diri nanti... ya allah... sedihnya aku... serasa nak nangis skang ni... tapi nak buat camne.. inilah lumrah orang hidup berkeluarga... mungkin tahun2 akan datang.. aku akan biasa ngan keadaan macam ni... insyallah... (dari kiri abg ngah, abg long, hubby depan plak pak teh adib n abang) kawan2 doakan aku tenang dan tabah hadapi lebaran tahun nni..... ---------------- Now playing: Sudirman - Dari Jauh Ku Pohon Maaf via FoxyTunes

3.9.08

SUKAHATI AKU

SUKAHATI AKU NAK BELI APA
SUKAHATI AKU NAK BELI UMAH KECIK
TANAH RUMAH AKU KECIK
KETA AKU KECIK
JUAL AIR KECIK- KECIK
SUKAHATI AKU
SUKAHATI AKU KALAU AKU BODOH MARKETING SURVEY KAU TU
TAK PERLU NAK KONDEM
TAK PERLU NAK KRITIK HAL UMAH AKU TU
TAK PERLU NAK KUTUK RUMAH AKU MURAH
TAK PERLU PEDULI AKU KENA TIPU NGAN PEMAJU
SUKAHATI AKU
KONON CAKAP SEMUA NI KERANA ATAS DASAR KAWAN
KALAU KAWAN TAK MENYAKITKAN HATI AKU
KALAU KAWAN TAK GURIS HATI KAWAN
KALAU KAWAN TAK KECILKAN HATI AKU
SUKAHATI AKU
APSAL AKU TAK BEBEL KO PLAK OVER BEBEL
PADAHAL KAU MENGUTUK RUMAH AKU KAW-KAW
APSAL KAU PLAK NAK MELENTING DAN TUDUH AKU YG HANGIN
APSAL NAK MARAH AKU SROH BINI KAU BELI UMAH 200-300K
SEBAB BINI KAU KUTUK AKU BELI UMAH KECIK,
KENA TIPU NGAN PEMAJU KONON
SUKAHATI AKU LA
INI CITARASA AKU
INI KEMAHUAN AKU
INI KEMAMPUAN AKU
INI MASA DEPAN AKU
SO, SUKAHATI AKU!!!!!!!!!!!