~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

24.1.08

susah sgt nak kasi ke??!!

apalah manusia yg penuh hasad dengki neh... susah sgt ke nak kasi penilaian PDA kat aku A?? apa ingat aku tak de peningkatan?? ka mata buta?? buat2 tak nampak?? aku punyalah kerja penuh semangat.. try not to make a mistake, angka semua dah naik banding tahun lepas pun nak kasi aku B?? bodoh ka?? tak adil!! tak adil!!! napa tak kira point yg aku dpt tinggi tu?? napa still ckp point aku rendah sampai kasi aku B?? aku nak habaq kat bos... tak adil tak adil... ~~~~~~~~~~nk pi ngadu kat bos neh~~~~~~~~ nasib baik bos dah awal2 discuss ngan minah kedekut tu ttg pda aku!!! aku baru nak hambur bos, bos ckp " I dah naikkan semua point u" i rasa u layak dpt "A"... hah!! baru minah tu tau... dah terang lagi nak bersuluh pulak!! apsal nak sekat rezeki org neh?? 4 tahun aku bersabar... tahun ni tak leh nak sabar bila ditindas lagi di pijak orang lain... konon supervisor... aku kerja lagi lama dari dia... patut mata buta!! ada brother sorang ni pun tak pueh hati ngan minah ni... tak tau lah dpt A ke tak... yg selalu kaki ponteng n Mc memang lah layak dpt B!!! tapi lantak lah ma org lain.. janji aku dh dpt A harap2 management pun setuju aku bg A.... adalah rezeki anak aku nanti bila keluar... sapa nak kasi seribu lebih beb?? itulah kira bonus aku... dah 4 tahun tak da bonus tau!!! tapi nampaknya bulan 3 ni byk gak dpt rezeki anak aku ni... duit increment, duit pda, duit lain2 lagi... syukur... alhamdulillah... ~~~~~~~~~'nasib baik bos perasan n memahami'~~~~~~~~~

21.1.08

Week 32: Mommy, you're HOT! - aku le tu...

Fetal development in pregnancy week 32:fetus in eighth month In the latest womb reports, your amazing baby has now developed sensitivity to temperature! This means you’ll probably get a swift kick if you put a hot pad on your ginormous belly. For the Elton John lovers out there-- yes, baby’s got blue eyes. At this point, all babies do, although depending on their chromosomal disposition, this could easily change after birth (or even between now and labor), but for the time being, blue it is. Thanks to their recently matured lungs and a remarkably strong immune system, over 90% of babies born in their 32nd week, survive premature births. So it’s pretty much a done deal. Even if your little monkey’s planning on heading out early, their survival odds are in everyone’s favor. Time to celebrate (no, no, wait until after the birth to crack open the champagne!) We’re talking baby-showers and alcohol-free punch! And how's mom doing? If your family or significant other is around and involved, it’s probably time to start discussing what’s going to happen when you really go into labor. Of course, the delivery itself can be quite overwhelming for first-time viewers, so make sure and openly discuss the fact there will be blood, sweat, make sure and openly discuss the fact there will be blood, sweat, mucous, and possibly even a bit of poop mucous, and possibly even a bit of poop (if you didn’t know already, it’s likely that while in labor and pushing, you also push out a bit of the ol’ number 2—it’s totally normal if not a little disgusting). Even the weak-stomached birthing buddies can still help to make the labor-process more bearable with breathing assistance, massages, and constant reassurance and cheering: "Yay! That was a great contraction honey!" (Now run! Before she breaks your wrist!). For the more blood-bold and not so faint of heart, the positions of cameraman, baby-catcher, and/or umbilical cord-cutter are always available—just talk to your doctor or mid-wife beforehand so they can be prepared to deal with an extra person during the birthing process.
Surprise! Your third trimester symptoms aren’t going away yet. If you just got back from peeing, you already know that your bladder is nearing non-existent-land. These joys will persist till you’re on the birthing bench. Also, be careful of lightheadedness during these last weeks. Your blood tends to pool in the lower limbs, resulting in low cranial blood pressure. So, watch out for the head rushes and get up nice-n-slow after sitting for long periods.
*by http://pregnancy.baby-gaga.com/calendar/week32 amik mel nye... hehehe sorrry ye mel...

info : seven months to eight months

Fetal development in pregnancy week 31:fetus in seventh month Your not-so-little-one is just a bit closer to their birth weight and height at around 4 pounds and 17 inches. With each added layer of baby fat, your baby's skin starts to look more and more like it will when they finally get to see the light of day. The heavy news: you can expect your miracle-gro muffin to gain about a half a pound of weight per week from now until about two weeks before birth. Great. That's just what you needed. Even more weight to carry around! Your baby's still-developing immune system has gained substantial strength over the past few weeks getting them in full gear to face our disease-ridden world o’ wonders. Obviously, a large majority of your child’s immune strength will be derived from exposure to breast milk as well as the outside elements. Their cute little noggin’ (which could already be covered with luscious locks or just purty peach fuzz), is still soft because the skull bones have not yet fused together. As much as that sounds a little too vulnerable, their “skull softness” allows for a much smoother passage through the birth canal during labor—something both you and your little swimmer will appreciate when it’s finally time to “go!” Also, some babies will have that “soft spot” on their head for up to one year after birth.
And how's mom doing? Have you felt anything you suspect might be contractions already? Braxton-Hick contractions are part and parcel of the second half of pregnancy and lucky for you, become more frequent during the third trimester. Cleverly dubbed “false labor” contractions, these spasms are an obnoxious fake-out and So next time you’ve got yourself a pair of damp head-lights in the grocery store, just go ahead and purchase the nursing pads to protect your clothes, bras, and any remaining shreds of dignity you can salvage shouldn’t be confused with premature labor. The fun part of having BH contractions is that it’s not unusual for them to be painful... and by fun, we mean “why oh why, does the third trimester mean everything is uncomfortable?” Still, just a heads up: if you notice the contractions more than four times in one hour, or even more glamorous—changes in your vaginal discharge, call your healthcare practitioner right away. As for other third-trimester niceties; your nipples may be engaging in a bit of “pre-milk” expulsion at the most untimely moments. So next time you’ve got yourself a pair of damp head-lights in the grocery store, just go ahead and purchase the nursing pads to protect your clothes, bras, and any remaining shreds of dignity you can salvage.
As your magical growing baby obstinately refuses to shrink or give back any real-estate in your belly, you can sit back, "relax," and take in the heartburn and increased lower back pain. If you choose, you can always eat less with each meal, and instead opt for smaller more frequent meals, this should help the heartburn. As for your poor back, get off your feet and elevate them above your heart, double-check the names list, and how many key baby-items you’ve already got in your registry. If you’re lucky, you might just make it in less than eight weeks! Hang in there wonder-mom, we believe in you!

17.1.08

KAHWIN DAH....

hurmm tak yah lah aku cite lagi 3rd time aku kesana... sebenarnya tujuan aku kesana ngan abah, mak dan kawan mak (cik wati) adalah untuk aku melangsungkan perkahwinan... kenapa aku berkahwin kat sana??? ntahla aku pun tiada jawapan pasti... waktu tu ada kawan mak ckp kawin kat sana... tapi aku rasa sama jekk kawin kat sana ngan kat sini... maybe yg dia ckp tu because dia kawin melanggar peraturan yg telah ditetapkan oleh kerajaan
kita... AKU?? aku kawin mengikut undang2 Jais.. sama mcm org sini kawin... perlu daftar.. perlu jumpa jumpa pen. daftar, buat pengesahan... perlu dapatkan details suami kita... mcm awak -awak semua kawin.. (bg yg dah berkawin) tapi sebelum mak abah aku kesana... aku dulu pergi... siapkan semua persiapan... actually aku nak shopping barang tok bawak balik malaysia... tok kenduri kat sini... heheheh... urusan lain yg aku kena buat kat sana ialah.. aku ke kedutaan malaysia di jakarta jumpa tok kadi sana... kena gak interview... rasanya sana lagi susah.. aku kat sini tak de pun ustaz kat jais tu tanya macam2.. kat jakarta hurmm berpeluh gak... tapi rupanya masa aku gi tu.. ada gak org malaysia kawin ngan org indonesia... lepas ke kedutaan dpt surat pengesahan, aku gi buat visa plak... tapi sempat gak aku meround jakarta... sesak.. sesak.. sangat sesak... dpt gak aku ke tanah abang... tapi brg2 kat situ mahal lah... murah lagi kat bandung.. nak murah lagi kat sukabumi lah... heheheehe
selesai semua proses... my parents pun sampai pada 30 april.. aku plak bernikah pada 1 MEI 2007 (hari buruh) aku pakai baju lance putih, tudung putih, selendang putih dan semua serba serbi putih... baju tu actually untuk aku pakai masa bertunang ngan exboyfriend aku si fazlee dulu.. tapi dah tak jadi.. aku pakailah tok hari pernikahan aku... alhamdulillah dengan sekali lafaz aku dah sah menjadi isteri kepada BAMBANG TAUFIK ISMAIL HARUN. mak aku menangis, aku nangis, ayah aku nangis, semua kaum kerabat ibenk pun nangis... sedih n syahdu rasanya. setelah apa yg telah aku lalui dan tempuhi sepanjang hidup aku.... segala kegagalan aku dalam percintaan akhirnya perkenalan singkat antara dua benua telah menemukan aku... syukur kehadrat mu ilahi... majlis kat sana buat tak besar lah.. (bapanya tak nak... alim kan..) just kenduri doa selamat dan kenduri untuk sahabat handai... jiran2... tapi ada gak pelamin kecil yg dibuat... ehehheheeh ala tok posing jekk... hehehehe makanan yg jiran2 dan keluarga dia masak.. sedap jugak... hehehehe (pic nanti aku masukkan.. kat pc umah lah)
aku kat sana lebih kurang 10 hari rasanya.. ke dua minggu mcm tulah... aku bawak abah jalan2.. mak dah penah gi, so, dia tau tempat2 tu semua... abah plan nak dtg lagi bila2.. dah jatuh hati kat situ kot... bulan madu?? surely la kat situ sekali... hehehehe kat bandung la kebanyakannya...
antara kawan2 yg hadir.. (pic lain byk kat pc umah lah.. nanti aku upload lagi ek..)
aku balik dulu ngan suami aku... mak abah ngan cik wati nak jalan2 lagi.. so, akan balik dua hari lagi... inilah PERTAMA KALI IBENK MENJEJAKKAN KAKINYA DI BUMI MALAYSIA... heeheh kelakar tol!!! yelah kan jauh beza sini ngan sana... tapi yg kelakarnya tu.. kat sana tak penah aku tengok dia bukak baju... (yelah sanakan sejuk) kat sini... asyik berlengeng jekk... satu hari ntah berapa kali dia mandi... aku buat juga majlis di rumah aku... alah majlis kecil2an... jemputan dalam 500 org jekk... aku buat sebelah malam pada 26 MEI 2007, baju kelip2 aku tu aku beli di bandung... tempah kat sini lah... souvenir pun aku beli kat bandung... (kat sini souvenier kosong pun 3 - RM5 mahalnya!! sama n sebijik plak tu !!!) ada gangguan jugalah malam persandingan aku tu.. tapi mujurlah tak de apa2 berlaku... suami aku di arahkan (hehehehe) oleh abah aku untuk mengaji pada malam itu... first time aku dengar dia mengaji dengan suara yg cukup merdu dan enak di dengar... hukum tajwid, panjang pendeknya semuanya alhamdulillah betul... ada seorang ustaz yang akan membetulkannya sekiranya salah... tetamu yg datang tak putus mengucapkan tahniah dan memuji aku kerana dpt suami yang pandai mengaji, baik, putih... (skang dah hitam) dan lain seperti yg mereka bayangkan... (sure ingat aku nak kawin ngan pekerja bangunan hitam legam tu agaknya..) mak aku pun rasa bangga bila ramai memuji anak menantu dia... kawan2 sekolah, kawan2 kolej, kawan2 tempat kerja alhamdullilah dpt menghadiri majlis aku tu... syukurlah semuanya selamat... aku berazam untuk terus berubah perangai yg dulu buruk2 tu kepada yg baik... aku akan buangkan semua perkara2 yg tak baik yg penah aku buat... aku berjanji... aku berjanji kerana kamu ibenk....
terima kasih kepada mu tuhan atas pertemuan singkat ini yang membuahkan hasilnya... syukur ke hadrat ilahi kerana aku telah mengandung sekarang... dan saat aku menceritakan semua ini kandungan aku dah berusia 8 bulan... sekejap jekk berlalu tapi bagi aku bagaikan baru bulan lepas berlaku... ibenk layan aku sgt sgt sgt baik.. lebih baik dari keluarga aku sendiri yg melayan aku... ya memang kerana dia suami aku... tapi aku rasa aku begitu ramai lelaki yg aku bercinta tak seorang pun yg melayan aku sebaik suami aku... yang saaayaaanng sgt pada aku, aku cukup2 bertuah... terima kasih ya allah.. terima kasih... biar pun dia orang indonesia, tapi... hatinya begitu luhur, begitu jujur, begitu penyayang, begitu prihatin... aku bersyukur sgt2... biarlah aku miskin harta.. tapi aku kaya dengan kasih sayang suami aku... dan tak lama lagi... aku bakal menimang anak aku sendiri.......
2 bulan - tak tau ngandung 4 bulan - kat pangkor 6 bulan - kat opis wif my mummy (opis)

4.1.08

MEMORY MEMORY 15.3.07

assalamualaikum semua... dah lama tak update blog ni.. sgt sgt sgt lama... hehehe mcm2 hal berlaku... hurmm sebelum ni aku ada ckp nak continue nak cerita pasal new year kat sukabumi kan?? hurmm rasa tak yah la kot... biar aku simpan semuanya... hehehehe... setelah kembalinya aku di tanahairku ini perasaan aku sedih giler... tapi waktu tu lom nangis2 lagi lah... bila dah jejak kaki kat umah... perasaan sedih dan windu membuak2.. hahaha padahal baru berapa jam jekk sampai malaysia... tak puas hati aku dok call cyber cafe tempat ibenk kerja tanya dia dah sampai lom... malam aku call lagi... hurmmm memang habis duit aku waktu tu... masuk hari kedua aku kat malaysia... aku dah nangis2 dah... rindu la konon... apalagi tengok dia kat chaat room.... muaaaaa..... masuk hari keempat... we decided to get married cos dua2 dah cam org gila... rindu tak ingat... tapi perasaan rindu sgt2 tu akan hilang sedikit demi sedikit... jadi tinggal rindu skets2 lah.. tak giler sgt lah... hahaha... but we still with our decision to get married... cuma tengah merancang dan berfikir bagaimanakah caranya untuk we all berkahwin... aku dok tanya mak bapak aku... so far, dorang tak bantah just ckp fikir baik2 dan cepat2 lah kawin... my side dah settle... atok ngan sedara mara serta makcik pakcik aku ok cos dorg dah tau background family ibenk apalagi bila aku tunjuk gambar2 semua tu... lagipun atok aku pun asal dari indonesia... solo, jawa barat mungkin. ikut pangai atok la ni... so sekarang ni side dia plak... memang di bantah oleh mama dia lah... ayah dia agak keberatan, puas dia memujuk.. menangis2 jugaklah dia... yelah... dia kan still lom abis belajar lagi... so, family dia nak dia abiskan belajar dulu... lagipun dia kan anak sulong, cucu sulong, anak buah sulong... semua sulong... senang citer yg tersayang la dia tu... cuma makcik2 dia tak bantah lah dan tolong pujuk2 mama dia ni... but at last.. setuju gak... bulan 15 march 2007 kawan mak aku yg sakit nak berubat ngan sorang ustad (pakcik dia) kat sana so, aku ngan mak aku plan nak kesana jugak... bapak aku tak ikut... actually kalo tanpa aku mana dorg tau n kenal pakcik dia... so, aku kena gak ikut lah.. hehehe... but aku plan ngan mak aku... jgn ckp ngan ibenk.. nak surprise.... baik kan mak aku?? mak aku konon2 berbincanglah ngan dia camne apa semua perancangan lah... so, dia akan jemput mak aku di airport ngan OM HERY.. sampailah kami disana pada tarikh tu jam 9.00 am waktu indonesia. mak aku ye ye jek keluar dulu cari dia... dia pun poyo jekk tercari2 mak aku... sebelum tu dia dah tengok mak aku kat webcam... mak aku pun sure lah dah tengok dia... so, tak de masalah lah... heheehh mak aku dok senyum2 jekk dia pun termalu2 jekk... yelah first time jumpa bakal mak mertua... hehehe.. bila semua beg dah dibawa keluar... baru aku muncul tengah2 ramai org... hehehe cam citer movie indonesia tuh... hhahaahah terkejut beruk dia... tapi muka cam malu2 kucing jekkk hehehe bukan main suka dia... the next day lepas jalan2 semua... aku plan lagi sekali ngan mak aku nak buat surprise party buat dia... for his birthday... heheheh dia confirm lah penat gile cos tak tidur lagi... yelah kerja malam pastu lepas kerja terus jumpa aku ngan mak aku cos nak bawak jalan2... lepas gi jalan tu lah... aku siap2kan brg2, masak cepat2... waktu tu dia tengah tido... penat sgt gaknya... driver aku plak gi amik kawan2 ibenk... kelam kabut gak lah... tapi cuma buat simple2 jekk....

bila semua dah redi... baru kejutkan dia... hahahaha terkaku member... terkedu.... surprise surprise!!!!! hahahahaha dia pun berucap la skets... katanya seumur hidup dia... dia tak pernah tiup lilin apatah lagi sambut ulang tahun nya... syahdu gak... pak aji mami (ustad yg ke 2) bacakan doa.... punyalah lama... sampai salah satu lilin dah cair... hehehehe tapi semuanya selamat... aku berikan hadiah wallet utk dia... (kedatangan aku pun satu hadiah buat dia tau) oh ya... kawan mak aku yang sakit tu alhamdulillah lepas di ubati dan dirawati oleh pak ustad tu semakin sembuh... bukan kat malaysia ni tak de pak ustad yg boleh merawat dia... tapi org kata sambil menyelam minum air kan... bukan saja kawan mak aku yg di rawatnya... semua yg dtg termasuk aku, kak zana (isteri pesakit) cik dollah (pesakit), udin (anak pesakit) dan mak aku semua di rawat... bayangkan pukul 1 pagi waktu sana kitaorg dipaksa bangun untuk mandi rohani, iaitu mengembalikan semangat, ala senang citer moga2 jadi baik (org cam aku ni) sebarang penyakit semoga cepat sembuh dan mcm2 lagilah... tapi alhamdulillah... dengan kesungguhan hati dan azam yg tersemat di samping doa2 yg diberikan dan usaha yg mak aku usahakan untuk menjadikan aku berubah, ternyata jadi jugak sket2s... nak buang semua memang miracle lah... sketss2 lama2 jadi bukit kan?? bersyukur kepadamu ya tuhanku... aku kat sana kali ni tak lama... yelah kerja kan... dlm 5 hari aku kat sana... mak aku ngan kawan dia kesana lebih kurang seminggu... hurmmm puas la dorang duduk sana jalan2... sempat juga aku bawa mak dan kawan mak aku ke tempat2 peranginan, ke PUNCAK kat Betawi, ke BOGOR, ke JAKARTA, ke PELABUHAN RATU, (tak sure nama bandar pelabuhan ni) last sekali aku bawak jalan2 ke BANDUNG lah syurgawi shopping.. dengar citer kawan mak aku tu perabis duit nak kat rm10,000 termasuk semua lah.. pengangkutan, makan, shopping n mcm2 lagi... (kawan mak aku sponsor kami kesana ) baikkan dia?? mak aku plak tak byk lah.... dlm 2-3 ribu jekk kot... tapi itu semua dari hari pertama di sana... kawan mak aku ni memang giler shopping... habis semua org dia belikan... makcik pakcik, adik beradik, mak ayah, jiran2, sepupu sepapat, anak2 buah... semua kalo boleh nak dibelinya.. tapi berbaloi lah dengan apa yg dia dpt kat sana... ketenangan, suami pun beransur baik, seronok, hurmm katanya nanti nak dtg lagi... maybe masa aku kawin nanti tak... hehehehe

hurmm ok lah... nanti aku nak citer 3rd time aku kesana... kali ni aku berempat sahaja.. aku, mak, abah ngan cik wati (kawan mak aku) nantilah next page ok??!!! bye.....