~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

25.2.08

apala nasib... risau....

hurmm... mcm2 happened to me lately... dahlah nak bersalin tak lama lagi.. just tunggu time jekk sekarang timbul masalah hubby aku plak... he want to resigned noticed 7 days started from 24 feb means sampai hujung this monthla... the main reason is about paying salary like rubbish!! ikut suka hati mak bapak dia jekk nak kasi gaji bila... so, not systematic. everymonths byr lewat itupun dah telefon berkali2, sms berkali2 baru dpt.. kadang2 cam nak maki2 jekk.. tapi penah gak aku call merayu mintak gaji bayar cepat... kalo mamat tu bujang tak pe lah.. ini ada bini.. ada tanggungjawab... nak bayar bil, bayar itu ini... selamba bapak dia jekk... mula2 masuk kerja 10.9.07 tapi konon nak bayar every 1hb... tapi bulan kedua kerja dah bayar lambat 2 hari.. siap potong lagi kata bulan ni kerja lambat so, saya bayar kurang... dah kurang RM200++ masa tu plak nak raya... bongok giler bos dia ni.. leh sabar lagi... bulan ketiga byr 4hb (itupun sms byk kali) bulan keempat bayar 6hb... bulan seterusnya byr 8hb.. pastu yg tak leh tahan bulan lepas dia bayar lewat sgt2... plak tu bayar rm300 dulu, pastu seminggu kemudian bayar 200 itupun cos aku masuk wad, pastu dia bayar 100 pastu dia bayar lagi 50.. pastu tak bayar2 lagi sampai lah ari ni... camne nak teruskan kerja kat situ?? so, now hubby aku dpt kerja lain yg better skets salary, n rasanya ok skets boss dia... (cina mualaf) so, nak start 1hb mac 2008, apalagi hubby aku bagi jekk noticed 7 hari.. nasib lah.. kat surat perjanjian n kontrak tak de pun sebut nak benti notis berapa hari... so, lantak aar... lagipun lom tentu dia kasi gaji pun... bulan lepas punya pun dia tak bayar penuh... apalagi bulan ni nak bagi gaji. itulah kontraktor melayu... tak macam org cina nyer kerja.. bila ada duit lebih sketss... beli keta mercedes, bmw.. belagak cam tokey besar... gaji staff tak bayar.. bukan ramai pun staff dia.. adalah 3-4 agaknya... camne melayu nak maju?? kalo cina.. dpt pekerja baik lurus innocent cam hubby aku.. sure dia jaga giler... melayu?? tak hargai langsung!! zalim n kejam sgt2!! bos dulu pun cam tu gak.. bayar lagi lewat 2-3bulan.. tapi waktu tu aku lom dok umah sewa lagi.. dptlah tanggung apa yg patut... tapi la ni mana leh... dah duduk sendiri... gaji aku pun ngam2 bayar duit rumah sewa... hai apalah nasib... geram n bengang tol aku!!! org melayu tikam melayu!!!!!! ni dah hujung bulan pun tak de bunyi apa2... dia biarkan hubby aku tanpa apa2 kat showroom tu... barang2 tak de semua my husband yg belikan (for free) jekk plak tu.. dtg kerja tak penah lewat... ye aar masuk kerja sama aku.. balik pun camtu.. kol 8 sharp baru blah.. penah sekali dia balik awal cos nak antar aku gi klinik, itupun cepat 10 minit jek... dah.., gaji dia bulan tu kena potong rm80.... ntahlah... aku stress n tension sgt2... apalah nasib aku agaknya... atau ini semua dugaan yg tuhan berikan pada aku sebelum kegembiraan yg aku dpt?? apalah nasib aku.. tensionnye di tindas!!!!

19.2.08

masuk wad..

hurmm second day kerja lepas last week mc seminggu... first time in my life aku masuk wad pasai high fever... ntah napa tiba2 plak leh dpt demam yg sgt tinggi suhunya... bak kata b aku cam nak terbakar tuala ni awak nye panas... heeheheheh... isnin tu (11feb) aku still kerja cam biasa.. tapi memang dah rasa badan lain macam.. tak senang duduk, diri, cangkung n segalanya.. lunch hour ajak ma fwen.. si waney gi klinik... tapi ckp kat doktor baby tak gerak dah 3 days... sakit perut n pinggang.. tapi memang pun... tak bohong skets pun... doc scan.. patut lah tak gerak2... upanya baby aku pungkok dia kat bawah.. pala kat atas.. pasal tu la aku susah nak napas gaknye.. n maybe doc kata pasal tu la baby awak tak gerak... aku dah start susah hati cos baby songsang.. macam2 dok kat kepala... petang tu aku balik awal 1/2 jam ja.. apa lah supervisor aku tu.. haprak tol ada ka balik awal 1/2 jam ja.. padahai aku dpt mc for petang tu... at least kasi la balik awal kol 3 ka.. pastu plak ngan dak opis yg tak cooperate.. benda kat atas meja pun dok sibuk2 cari aku kat surau... (aku baring sat lepas solat zohor). lantak aaar 1/2 jam pun tak pa lah... aku balik terus tido... masa tu aku dah rasa demam akan menyerang aku.. cuma aku tak amik port je.. erti kata lain aku buat bodoh jekk. tapi perut n pinggang aku punya lah sakit.. dorang ckp kalo dok sakit perut sat2.. dah nak "time" ishh tapi rasanya lom lagi... aku lepak kat gerai mak aku dulu sebelum amik hubby aku... bantai tido ja sampai kol 6.30pm... nak bangun pun badan sakit sgt.. lepas magrib aku amik hubby aku.. sampai umah aku tumbang tak bergerak.. tak larat sgt... b aku rasa kat dahi dia kata panas sgt ni.. sure demam... mlm tu dlm kol 10.30 aku gi klinik panel atas desakan b aku.. kalo ikut aku malas aar... jumpa doktor dia plak sroh gi masuk wad pasal demam tinggi sgt... ishh aku malas aar... tapi mlm tu gak aku gi umra tempat aku check up baby... sampai kat umra demam aku kebah.. dia check "anu" aku n said... awak lom lagi contraction.. baby masih atas lagi.. fuhhh selamat.... aku pun ckp tak yah lah masuk wad... Nurse n midwife tu pesan esok pagi2 dtg jumpa doktor... the next morning... around pukul 4 ke bawah... aku dah mengigil2... suhu badan aku naik mendadak... tapi cam biasa aku ni kan degil.. malas gi klinik... dah kena marah ngan hubby aku barulah aku gi dlam kol 10.50am ke umra.. doc check doc terkejut... n dia cuma ckp... sorry to say this.. i have to tahan u k.. cos suhu badan u very high... dia check baby n baby still tak gerak.. but jantung dia ok.. maybe because aku demam tu pasal baby tak gerak... nak tak nak terpaksa lah aku dok sehari semalam kat wad... tapi sapa kata dok wad leh rileks... aku langsung tak dpt nak lelapkan mata.. jap2 nurse dtg amik darah, amik blood presure.. check demam... b aku pun tak dpt tido.. tapi terselah kasih sayang dia pada aku... dia jaga aku cam menatang minyak yg penuh... dia punya lah risau kan aku ngan baby... mlm tu darah keluar berlambak2.. habis basah tilam ngan baju aku... mana taknye.. tiub yg masukkan air tu tercabut.. so, yg keluar darah lah... mujur lah nurse tu tak marah aku.. tapi dia tak tukar pun cadar aku, tak lap pun yg menjejeh darah keluar... semua hubby aku yg buat... siot jekkk... apada..... esoknya aku mintak keluar... tak nak lah dok lama2... demam pun dah berkurang cuma tinggal bisa2 badan n sengal2 jekkk... hurmmm dapatlah aku penambahan 2 hari mc... campur sabtu ahad baru lah aku betul2 dpt releks... aku dok umah kakak ipar aku sepanjang aku tak sihat... ada bibik yg leh urutkan kaki aku.. at least lega skets... dpt berjalan n bergerak.. kalo tak... sakitnya tuhan jekk yg tau nak gerakkan badan... agaknya inilah kot pengorbanan kita pada anak kita... n ini kot yg mak aku rasa masa ngandungkan aku... tapi mak aku ckp masa ngandungkan aku la paling susah... dah lah songsang... pastu kena duduk wad 3 bulan sampai aku dilahirkan... plak tu aku suka lawan ckp mak aku masa muda2 dulu... hurmmm so, now aku dah rasa what my mom felt... so, after onwards... aku tak nak lawan ckp dia dah... aku ikut jekk... lepas baik demam barulah baby aku aktif.. tapi cam terlebih aktif plak... sampai aku tak leh nak tido... hehehhee apa2 semua ni akan jadi kenangan bagi diri aku.... experience first baby...

5.2.08

33 weekss @ Eight Months....

Fetal development in pregnancy week 33:fetus in eighth month For all the weight and bulk you’re lugging around these days, you’d think your little champ should weigh much more than a mere 5 lbs and measly 17 inches in height, but nope, that’s about the average size for a baby in its thirty-third week. In terms of appearances, they’re getting cuter and pudgier every minute as they pile on the baby fat for those adorable little wrist rolls and chubby toes. And as we’re sure you’ve already noticed they’re getting stronger with every passing day. Nowadays, it’s possible to observe a well-placed kick just by watching your belly—but you already knew that didn’t you? Although they’re getting stronger, your bigger-by-the-day baby is losing space to move around, so the actual rate of movement will drop off in the last few weeks, despite that powerful drop-kick they’ve been working on. Hey, did you know you’ll continue feeling their movements even during labor? And how's mom doing? Here’s a good way to deal with your mounting impatience: map out your plan of action for the big day. It’s an important and necessary step that’s also pretty soothing and fun. So, get out a piece of paper and pen. If you think about it, planning all the details now can be a real saving grace once Massaging the perineum (the area around the vagina) can reduce your chance of it tearing during delivery the chaos and pain of labor starts up. This would include having a packed bag with a change of comfortable clothes, reading material, maybe an i-pod and your camera or camcorder (whichever you decide, if any at all). Know your driving route to the health center. Or if you’re delivering at home, make sure you have the delivery room prepared (equipped with your most favorite soothing music), and all necessary instruments and materials ready for use. Of course, get your doctor or midwife on speed-dial. Massaging the perineum (the area around the vagina) can reduce your chance of it tearing during delivery and there’s no time like the present to start. Be on your toes (not literally, just mentally) as it's now totally conceivable you might have to spring into action any day! Then again, it might still be another seven weeks.

1.2.08

lagi 3 minggu....

aduh.. penat.. lenguh...
cepatlah masa itu berlalu
hari makin hari
makin besar dan makin berat
tapi aku happy terasa di tendang,
dipukul, di henyak.. rasa sakit
aku happy.. tapi lenguh
lenguh kesana sini di opis
orang-orang tak peduli
kesakitan aku alami
janji siap, submit ikut timing
aku penat... aku lenguh...
pinggang, betis, badan, otak
semua nya...
pengorbanan aku lagi 3 minggu
tak pe demi kandunganku
demi anakku......