~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

3.9.15

PENGALAMAN KEGUGURAN KALI KE 4

Allahuakbar... Allahuakbar.... Allahuakbar.... sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Mengetahui, Maha Pemurah...

Allah Maha Besar!!! sekali lagi aku diuji... Aku sangkakan panas ke petang... rupanya hujan disiang hari... Alhamdulillah kandungan ke4 aku pada bulan 5.... seronok sgt masa tu dpt tau preggy selepas aku mendietkan diri selama beberapa minggu... tak banyak pun turun lebih kurang dalam 6-7kg je dlm masa beberapa minggu... Tapi apakan daya... janin tak menjadi... nadi tak jumpa.... tapi kantung membesar sesuai dengan minggunya.... apa nak buat... dari simpan lama2... baik aku buat D&C.
ITU GUGUR KALI KE3

Dengan perasaan kecewa dan redha.... aku teruskan hidup macam biasa... teruskan diet selepas kenaikan berat badan 4kg... rezeki sekali lagi aku preggy dalam masa selang 4 bulan selepas keguguran tu... gugur dalam bulan 8.. period tak dtg bulan 12... alhamdulillah...

kali ni mmg aku prepare yang real gempak... aku follow tempat lama balik... doktor sroh datang tiap minggu untuk monitor kandungan aku... diberinya aku ubat Aspirin untuk cairkan darah... katanya peratus untuk baby hidup dengan makan aspirin lebih besar dari tak makan aspirin... Folik acik dan Duphaston macam biasa kena makan.

Dan persediaan yang aku maksudkan adalah aku mohon cuti tanpa gaji selama 3 bulan... dalam perkiraan aku cukup 4 bulan masuk 5 bulan kandungan aku masuk kerja... maybe itu dah dlm tempoh selamat bagi aku.. dah masuk trimester ke2... dan permohonan aku lulus (mungkin kerana bos pun tak nak dipersalahkan kalau aku gugur lagi lepas ni)

Persediaan ke2 aku amik Extra Vitamin.... macam Bcomplex, Ostematrix dan vitamin C.   so relek la aku kat umah... basuh pinggan sebiji pun hubby yang buat... dia mmg understanding... semua keje dia buat... aku mmg tak buat apa...

sepanjang aku bercuti tu aku buat rantai untuk card holder... mmg seronok duduk umah... uruskan anak n suami g kerja...

ok bila masuk minggu ke 10, mcam biasa aku gi check up.. tiap2 minggu aku cek up kat Hosp Umrah.. setakat ni semua kandungan aku ok.. hati dah berbunga2.. mana tau aku makan aspirin ni akan berjaya.. aku yakin masa tu...

bila masuk 11 aku gi cek sekali lagi kt Umrah, masa tu bukan doktor Ummul.. doktor Perempuan Islam, aku bagitau dia history aku sebelum2 ni... masa aku tengok scan tu pun aku cam dah boleh agak... dah la aku datang sorang2 ke Hospital.. sebelum ni suami aku temankan... kali ni dia tak temankan sebab ada kerja kena buat, bayangkan... alone...

Macam biasa, doctor bagi kiasan2... aku dah tak lalu dah... aku tanya... Sama ke kes macam sebelum ni??? Hilang?? Heart BEat Benti?? Doctor tu mengangguk lemah...

masa tu tatau aku nak nangis ke.. nak apa ke... tatau nak ungkap camne... Ayat cliche doktor akan ckp maybe baby tak sihat.. sakit... just imagine kalau dia hidup u kena tanggung dia yang tak sempurna... dia tau dia tak sempurna sebab tu dia pergi dulu dan tunggu u kat sana...

Lega tu lega la jugak dengar ayat motivasi doktor... tapi aku nak tau jugak apa puncanya... Doktor Ummul pun tatau apa puncanya... dia sroh cek darah...

ok lepas aku jumpa doc tu dia bagi aku mc 2 hari 2hari... aku tanya doc bagi la saya mc 2 minggu terus.. n bagilah saya ubat untuk kuarkan baby... dia kata u nak buat D&C atau tunggu kuar sendiri... kalau ikut pengalaman aku better aku kuarkan sendiri... duit pun tak la kuar banyak macam masa aku gugur kali ke3 tu aku buat D&C kat Umrah kena RM800

so keputusan aku kuarkan sendiri... mmg tak elok cara aku ni... tapi aku pun tak sengaja sebenarnya.. kat seminggu dia tak kuar aku pun bantai minum air gas...

apa lagi.. bagai bergolak2 la di dalam... mmg tak lama.. keluar la baby tu.. tapi kali ni tak sesakit sebelum2 ni... aku kat umah masa tu.. mujur suami aku ada... dan aku dah pandai skets... sakit jekk aku terus ke bilik air.. duduk mencangkung.. mmg senang keluarnya... tak sakit sgt.. sakit of course la sakit.. tapi tak la sesakit macam entri aku Tanda Dan Pengalaman Keguguran yang ni... kali ni lebih mudah... tapi aku mmg makan ubat tahan sakit jugak lah.. sebab tu kot kurang sakitnya...

keluar seketul2 darah... nasib la umah flat ni tandas dia dekat sgt ngan hall.. 4-5 langkah dah sampai.. tak banyak lah pergerakan aku.. akhirnya baby keluar... aku rasa baby tak berkembang.. even nak masuk 11 minggu tapi bayi perkembangan dia setakat 9 minggu je.. and maybe lama sgt kat perut baby dah hancur rasanya... ya allah sedihnya aku...

lepas aku kuarkan baby aku pi balik UMRAH, aku rasa bengang giler ngan Umrah ni.. dia scan kata ada lagi isi... tunggu lagi.. sampai la seminggu aku dok ulang alik tiap2 hari.. bayangkan berapa RM aku melayang?? at last aku hilang sabar aku pergi terus ke PPUM, kat sana.. aku kena marah ngan doktor Cina perempuan ni.. katanya... Kenapa baby seminggu dah keluar baru datang sini? aku cerita la A - Z apa yg doktor UMMUL ckp n sroh buat.. Chinese Doc ni ckp " Dia mau duit.. dia mau u buat D&C tapi tu tau ka.. dalam ni tak de apaa2... itu ketul cuma darah... u tengah gugur masih darah lagi lom abis keluar.. sudah abis darah sudah tak ada lagi itu ketul"  Menyirap betul aku ngan Doctor Ummul ni.. sakit plak ati aku dipermainkan aku... dengan RM lagi.. Memang tak bertanggungjawab...

Finally aku dpt MC tambahan seminggu.. doktor tu kata.. kalau baru gugur biasa mmg dia bagi 2 minggu tapi sebab aku dah gugur seminggu dia bagi aku seminggu je MC.. oo ya aku lupa apa kata Doktor Ummul bila aku mintak MC 2 minggu... dia kata " Kalau u buat D&C baru kami MC 2 Minggu, kalau tak mmg kami tak bagi MC" bodoh kan...

dah la kita hilang anak... sakit.. dia buat plak camtu.. duit abis lagi... mmg teruk la...!!!

so itulah pengalaman aku gugur kali ke 4 ni... tiap kali gugur tiap kali tu la ceritanya berbeza.. itulah hidup.. tak semua sama... tapi aku bangga aku ada anak2 syurga yang ramai... biarlah aku sikit anak di dunia.. tapi ramai di syurga... insyallah...

tapi citer ni tak abis kat sini.. aku tak diam diri... aku pi jugak berubat tradisional... hurmm mmg ada yg mengganggu... mmg dia duduk kat perut atau belakang badan dan suck the blood... sebab bila darah tak sampai ke janin maka sebab itulah jantungnya berhenti... tiada darah nak di pam... dan jgn ckp aku tak buat cek kat PPUM selepas gugur tu.. sebelum aku ke Perubatan Tradisional.. aku dah buat cek up kat PPUM.. beratus hampir beribu gak... mujur  company yg bayar.. hehehe... aku cek darah bukan cek darah biasa2 tu.. cek darah nak tengok Gen kita.. nak cek kita ada darah beku ke apa ke... semua la... harganya RM500.

Dan keputusan Hospital.. aku normal.. darah normal.. gen normal.. semua normal.. maknanya aku mmg tiada masalah.. so, apsal berlaku camni sampai 4kali?

ha sebab tu aku ke cuba perubatan tradisional plak... mana tau lepas berubat ni kita sangkut plak.. kan... doa2kan aku la ye kawan2...

selepas rawatan tu... hubungan aku plak ngan suami aku jadi makin teruk... hurmm tu ada entri lain akan aku cerita.. tapi aku harap sgt.. lepas ni aku preggy sampai aku melahirkan.. dpt sorang lagi cukup la... nak sangat..

doakan aku ye kawan2!!!