~Fazia Rina~

~Fazia Rina~

26.3.13

Sakit belakang kerana Fibroid

Sejak hari Jumaat yang lalu belakang aku dah sakit... aku tetap main bola tampar favourite sports sejak lututku operate pada tahun 2005.  Hari Sabtu terasa begitu sakit tetapi aku gagahkan diri menolong suamiku kopek mangga buat air Fresh Manggo Siti... (siap promote lagi) ahad tak dpt rest, Monday keje n still rasa sakit.. tapi main gak bola tampar dengan keadaan kontrol2 pukul bola... nasib baik dpt team power2... so, rilek skets tak kejor2 sgt bola...

 
comelkan saya?? heheheh

Balik rumah makin sakit... nak duduk, nak bangun dari duduk, nak bongkok punyalah sakit... sakitnya seperti kita mengandung 8 bulan... rasa lenguh ada, rasa ngilu ada, rasa sakit ada, rasa pedih2 ada.. sampai ke pangkal peha, org kata pinggul peha... malam tadi lumur minyak panas, tak jalan, makan ubat tahan sakit otot (padahal doktor bagi paracetamol jek) makan jugak walau panadol... makan postan, 4 biji dah telan tapi tak kebah2 sakitnya... tido tak lena, nak mengiring sakit, tidur menegak pun tak selesa... nak bangun pagi ni... punyalah liat... sakit... sangat sakit....


sakit di bahagian bawah belakang


At last pukul 2 aku pergi jumpa doktor... nasib baik ada doktor sabrina di Klinik Soraya.  Rupanya gara2 aku ada Fibroid... pasal tu la... hurmmm aku pun leh terlupa pasal sakit belakang ni.. bagi yang tak penah rasa n tau sakit belakang kerana fibroid ni... memang elok lah baca entry aku ni... Sakitnya kadang menular ke peha... memang sakit n tak selesa... lebih2 lagi kerja yang duduk je ngadap pc macam aku ni... bila nak bangun mak aihhh sakitnya....


Doktor Sabrina bagi aku ubat tahan sakit... (hurmmm tak sakit lagi) tapi kali ni aku tengok cam lain skets... minyak panas MENZZA  dah semestinya dorang akan bagi... tapi kalau disapu pada yang sakit... tak kuat sangat panasnya.. tapi kalau sapu sesaje pada tempat yang tak sakit... mak aiih berapi rasanya.. macam nak melecur kulit... so, bila aku pakai rasa suam2 kuku jekk lah...



Ubat lain ialah Tahan sakit SUNPROX 275mg, bengkak (sebenarnya untuk sakit belakang tu) BEAZYME, untuk otot (muscle) MYONAL 50mg last sekali disebabkan aku tak datang period kat sebulan setengah doktor bagi aku ubat datang period NORETHISTERONE 5mg.... hurmmm gara-gara fibroid juga period mengakibatkan kita tak datang period...


Setakat ini itu saje lah yang aku alami disebabkan fibroid ni... nak buat operation tak perlu, nak makan ubat tak de ubat untuk fibroid jadi terpaksalah kita menanggung sakit yang terpaksa kita alami... cuma aku terus amalkan makan madu dengan bacaan ayat kursi...

ehem ehem... kalau sesapa kata ada kesan ke terhadap hubungan intim suami isteri... jawapannya... aku rasa takat ni tak menggangu pun... huhuhu terSX plak..


suka part2 ni... hehehe
 yeahhhhhhh lepas makan ubat yang disebut di atas.... terasa kekurangan sakitnya... alhamdulillah... tapi sampai bila nak bergantung dengan ubat???

20.3.13

OH MERAH!!!!


Oh Merah,
bila kau hadir aku teriak
sakitmu bagai membengkak
memulas-mulas bagai nak rabak
terguling-guling bagai disepak

Oh Merah
kau diam bagai merajuk
payah untuk kupujuk
benda lain pula datang mencucuk-cucuk
mujur ada madu untuk aku teguk

Oh Merah
kau datanglah aku tak marah
rindu pula  rasa berdarah
bila kau hadir peluangku pasti cerah
datangla aku tak kisah

Oh Merah!!!

.

13.3.13

Rawatan Fibroid

Setiap wanita di Malaysia ini atau di dunia ini takut akan penyakit Fibroid ini.  Pelbagai tanggapan dan juga pemikiran bermain di kepala kita ni.. Terutama "boleh kah aku mengandung? susah tak nak mengandung?" perkara itu juga yang aku lalui saat Doktor sahkan aku mengalami FIBROID.  sebelum itu aku dah excited bila aku tak datang period selama seminggu... dalam fikiran ooh mungkin aku pegnen laagi.. bila pergi cek.. negative... 2-3 kali cek negative... at last.. pergi cek ha... amik ko... sebesar duit syilling... masa tu nak jatuh airmata.. tapi tahan.. kontrol.. malu kat doktor... aku pun tak dok diam... cari orang sana sini tanya pasal nak rawat fibroid ni.. akhirnya jumpa juga...  ok sebeelum kita nak tau rawatan yang aku amalkan... kita mesti tau apa itu FIBROID  jom kita baca dulu apa itu FIBROID...


Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim. Apabila ia membesar, fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita seperti, menghimpit pundit kencing, mengalami haid yang banyak, sakit samasa haid dan sakit semasa bersama dan sebagainya. Ia boleh tumbuh sehingga sebesar biji bola tapi ia BUKAN SEJENIS KANSER.





Kebanyakkan simtom yang dihadapi oleh wanita ialah kerap kencing, sembelit, sakit haid, darah haid yang banyak. Kadang-kadang dia boleh menghadang pintu rahim dan sekiranya wanita tersebut hamil, beliau terpaksa bersalin secara pembedahan ceasarean.

Bagaimana wanita boleh menghidapinya?

Fibroid adalah kejadian yang kerap terjadi iaitu pada 25% kaum wanita tetapi setakat ini kita tidak dapat pastikan bagaimana ia terjadi. Walaubagaimanapun, kehadiran hormon estrogen berkait rapat dengan pembesaran fibroid. Fibroid terjadi kebanyakkan pada mereka yang berusia 30-40 tahun iaitu dalam usia reproduktif. Apabila umur semakin meningkat dan takat estrogen yang semakin rendah, fibroid juga akan susut secara sendirinya.


SEPERTI SAYA DAH BERUMUR 30AN


Apakah simptom yang dihadapi wanita?

Kebanyakkan wanita tidak mengetahui mereka mempunyai fibroid kerana ia jarang memberikan masalah tetapi sekiranya ia terlalu besar dan berada pada ruang saluran, pesakit akan mengalami:

  • Sakit semasa haid (senggugut)
  • Sakit belakanG
  • Haid yang banyak
  • Sembelit
  • Kencing kerap 
  • Keguguran yang kerap
  •  Sukar mengandung

Senggugut memang menyakitkan...
Bagaimana fibroid dapat dikesan?

Kebanyakkan fibroid dikesan secara tidak sengaja kerana ia sering tidak memberi sebarang gejala. Sekiranya anda merasa sesuatu bengkak pada bahagian bawah perut, berjumpalah dengan doktor untuk mengetahui punca pada bengkak tersebut. Ujian ultrasound scan dengan senang akan dapat membezakan samada bengkak itu berasal dari firoid atau ovari. kalau terasa seperti dibahagian ari-ari terasa sering tegang, mengeras, atau terasa nak muntah2, gastrik berkemungkinan... sebab saya mengalami seperti ini. (itu yang ingat pegnen)


  Bagaimana fibroid ini dirawat?

Kebanyakkan fibroid tidak memerlukan rawatan tetapi doktor anda akan mempertimbangkan atau menyarankan rawatan bergantung kepada:


operation adalah salah satu cara rawatan --> sure tak nak kan??
  
  • Sebanyak mana haid dan sakit senggugut yang anda hadapi
  • Berapa cepat fibroid tersebut membesar
  • Usia anda kerana fibroid akan mengecil apabila mencapai usia menopos
  • Keinginan anda untuk mendapatkan anak, kerana fibroid boleh menyebabkan ketidaksuburan dan kesukaran untuk mengandung

Sekiranya anda memang memerlukan rawatan, terdapat dua jenis pembedahan yang akan disarankan. Satu dinamakan myomectomy dimana ketumbuhan itu sahaja yang akan dibedah dan dibuang oleh doktor, manakala hysterectomy pula adalah pembedahan membuang kesemua rahim dan selalunya dibuat kepada wanita yang hampir mencapai usia menopos dan mereka yang tidak lagi mahukan anak.


Bagi mereka yang masih inginkan zuriat, myomectomy adalah pilihan terbaik. Walaubagaimanpun, risiko pendarahan semasa pembedahan adalah lebih tinggi tinggi berbanding hysterectomy.

Ada juga ubat yang boleh mengecutkan fibroid tetapi ia mempunyai kesan sampingan dan keberkesanannya pula tidak begitu memuaskan kerana fiboid akan tumbuh semula selepas ubat tersebut habis dimakan.

Selepas myomectomy, terdapat 25% risiko untuk fibroid membesar semula dalam masa 10 tahun. Satu -Satunya prosedur yang boleh memastikan yang fibroid tidak tumbuh semula ialah melalui hysterectomy.

selalu jumpa doktor boleh mengesan awal sebarang penyakit

Itu kajian doktor... kita juga ada rawatan mudah yang tak perlukan modal yang besar atau operation... dalam alquran banyak tersembunyi ubat2 dan juga ayat-ayat yagn kita tak tau... apa yang saya amalkan dalam peringkat awal fibroid ini adalah dengan mengamalkan memakan madu pada setiap pagi ketika bangun tidur dan madu tersebut dibaca al-fatihah dan juga 2x ayat kursi serta selawat ke atas nabi dengan penuh kepercayaan kepada allah yang akan menyembuhkan penyakit ini. selain daripada itu saya juga mengamalkaas saya amalkan madu dari hari pertama saya dapat tau saya ada fibroid lebih kurang besar dia 3.5cm x 4cm dan selepas 10 hari kemudian saya pergi klinik tok buat follow up doktor cakap seperti tak kelihatan lagi dan ia dah mengecil kepada 3.2cm x 2.5cm alhamdulillah... ni bukan promote barang... tapi inilah yang saya amalkan insyallah bulan depan saya akan buat follow up lagi dan tak sabar nak lihat perubahannya lagi... bagi untuk menstabilkan semula period saya.. doktor sarankan agar saya makan EPO.. Evening Prime Oil yang akan meregularkan semula period dan akhirnya potensi untuk mengandung lebih cerah.. insyallah...

Macamana untuk menghindar dari mendapat penyakit fibroid ini?

Malangnya tiada cara yang boleh kita hindari untuk mengelak dari fibroid kerana ia tiada kaitan dengan pemakanan atau gaya hidup dan ia juga bukan sejenis penyakit keturunan.